Ciasto z przezroczystą galaretką to kakaowy tort z kremem budyniowym, owocami i galaretką! Tort pięknie się prezentuje dzięki wkładce z przezroczystą galaretką.
Jak zrobić tort kakaowy z kremem budyniowym i owocami?
Aby przygotować pyszny tort, na który przepis znajdziesz poniżej, należy upiec kakaowy biszkopt. Następnie przygotowujemy masę budyniową i wkładkę, którą są owoce zalane przezroczystą galaretką. Na koniec przekładamy tort – ważne, aby biszkopt naponczować. Gotowe!
Przepis na ciasto z przezroczystą galaretką krok po kroku

składniki
Proporcje podane są na formę o średnicy 18 cm. Jeśli posiadasz formę o średnicy 24 cm – pomnóż ilość składników 1,5 razy, a aby otrzymać tort o średnicy 28 cm, pomnóż składniki 2 razy.
Ciasto:
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 100 g cukru
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (80 g proszku budyniowego)
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 galaretka przezroczysta
- 200 ml wody
- 200 g borówek lub innych owoców
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów do posypania boków ciasta
przygotowanie
Wykonanie biszkoptu:
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie do masy dodawaj po jednej łyżce oleju.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao.
- Gotową masę wylej na dużą formę do pieczenia, wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem.
- Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Wykonanie masy:
- 350 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 150 ml mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło ubij na białą, puszystą masę. Następnie do masła dodaj cukier puder i utrzyj na gładką masę. Kolejno dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
- Do masy możesz również dodać łyżkę alkoholu.
Wykonanie wkładki z owocami:
- Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw, aby lekko stężała – galaretka powinna zaczynać gęstnieć, ale nie być całkowicie stężała.
- Formę, w której upiekłeś ciasto, wyłóż folią aluminiową. Następnie rozłóż w niej borówki lub inne owoce w jednej warstwie. Owoce zalej tężejącą galaretką i odstaw do całkowitego stężenia.
- Kiedy całość stężeje, wyciągnij galaretkę z owocami z folii. Następnie odkrój po 2 cm z każdej strony. Możesz też użyć formy o średnicy 4 cm mniejszej – wtedy nie musisz odkrawać boków.
Przełożenie ciasta:
- Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół, aby powstały dwa blaty ciasta. Biszkopt polecam naponczować – ja naponczowałam biszkopt 100 ml wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką alkoholu.
- Krem budyniowy podziel na 4 części. Dolny blat ciasta posmaruj jedną z części kremu. Na środek kremu wyłóż wkładkę z galaretki i owoców. Następnie boki obok galaretki posmaruj kolejną częścią kremu, a trzecią częścią posmaruj wierzch galaretki i wyrównaj.
- Całość przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałą częścią kremu, wierzch możesz również ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Boki ciasta i wierzch posyp wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.
- Gotowe ciasto odstaw na noc do lodówki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi



