Piernikowy biszkopt przekładany kremem i pierniczkami to pyszna propozycja na każdą okazję! To ciasto z pierniczkami i kremem warto przygotować zarówno na święta, jak i na imieniny, urodziny, czy po prostu jako deser do kawy.
Spis treści:
Jak zrobić biszkopt z przyprawą do piernika?
Aby przygotować piernikowy biszkopt, do biszkopta dodaj trochę mniej mąki, a zamiast tego dodaj przyprawę do piernika. Możesz również dodać kakao, cynamon i inne korzenne przyprawy. Dokładny przepis na taki biszkopt znajdziesz poniżej.
Jakiego mleka użyć do ugotowania budyniu do kremu budyniowego?
Aby ugotować pyszny budyń do kremu budyniowego, najlepiej użyć pełnotłustego mleka (czyli co najmniej 3,2% tłuszczu). Budyń przygotowany na takim mleku będzie najsmaczniejszy – bardziej kremowy i będzie miał bogatszy smak. Jednak możesz też użyć mniej tłustego mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego lub owsianego).
Jakich pierniczków użyć do przełożenia ciasta?
Do przełożenia ciasta użyj nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Ja użyłam pierniczków w kształcie serduszek z nadzieniem śliwkowym. Świetnie sprawdzą się również pierniczki z nadzieniem wiśniowym lub truskawkowym.


Przepis na ciasto z pierniczkami
składniki
Składniki na ciasto:
- 7 jajek
- 160 g cukru
- 60 g oleju
- 160 g mąki
- 35 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem budyniowy z kaszą manną:
- 650 ml mleka
- 100 g budyniu waniliowego bez cukru (2 i pół opakowania)
- 2 łyżki kaszy manny
- 60 g cukru
- 250 g masła
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
Składniki na polewę kakaową:
- 70 g masła
- 30 ml mleka
- 25 g kakao
- 50 g cukru pudru
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z przyprawą do piernika?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Następnie do masy dodaj olej, wymieszaj.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i cynamonem.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce mąki z przyprawą do piernika, kakao i cynamonem.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm.
- Gotową masę wylej do formy. Biszkopt piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem budyniowy z kaszą manną?
- 400 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 250 ml mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym, kaszą manną i cukrem. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- 250 g miękkiego masła ubij na białą, puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i miód - wymieszaj.
Jak złożyć ciasto z kremem budyniowym i pierniczkami?
- Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Dolny blat ciasta umieść w rancie lub w formie. Wyłóż 1/3 kremu budyniowego i wyrównaj. Następnie ułóż 200 g pierniczków, a na nie wyłóż pozostałą część kremu.
- Całość przykryj drugim blatem ciasta i delikatnie dociśnij.
- Na koniec przygotuj polewę kakaową - w rondelku umieść masło i mleko. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Na koniec dodaj kakao i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj, po czym całość odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.
Zobacz również inne pyszne przepisy na ciasta
- ciasto z Cappuccino i bezą
- tradycyjne ciasto Królewiec
- makowe ciasto z kremem cytrynowym
- orzechowe ciasto Specjał
- wilgotna babka karmelowa
- czekoladowe ciasto Merci
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


