Ciasto z mlekiem w proszku z truskawkami to przepis na ciasto bez pieczenia, które stworzyłam na bazie przepisu na blok czekoladowy z mlekiem w proszku. Blok truskawkowy zrobisz w 15 minut!
Jak zrobić blok truskawkowy, czyli ciasto z truskawkami bez pieczenia?
Przygotowanie bloku truskawkowego jest dokładnie takie, jak przygotowanie bloku czekoladowego, jednak zamiast wody dodajemy zblendowane truskawki. W przepisie pominęłam również kakao.
Przepis na ciasto z mlekiem w proszku z truskawkami

składniki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 g truskawek
- 500 g mleka w proszku
- 150 g herbatników (użyłam 75 g zwykłych herbatników i 75 g kakaowych)
przygotowanie
- Truskawki obierz z szypułek i zblenduj.
- Herbatniki pokrusz.
- W rondelku umieść masło, cukier i zblendowane truskawki. Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
- Następnie rondelek zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku. Masę energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj pokruszone herbatniki i ponownie wymieszaj. Masa będzie szybko gęstniała, więc ważne jest, aby sprawnie wymieszać ją z mlekiem w proszku i herbatnikami.
- Gotową masę umieść w keksówce i dociśnij do formy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sprawdź inne przepisy na napoje – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi



