Przepis na biszkopt przekładany pysznym kremem z mleka zagęszczonego oraz herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie – czyli przepis na ciasto z Maltesers lub Malti Keks.
Dzięki kuleczkom to ciasto prezentuje się przepięknie! Delikatny kakaowy biszkopt łączy się z puszystym kremem oraz wyrazistymi i chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Całość ciasta współgra wręcz idealnie. Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję, a także bez okazji.
Jak zrobić ciasto z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie?
Przygotowanie tego ciasta to kilka prostych kroków:
- zrób biszkopt z kakao,
- mleko zagęszczone ubij z żółtkami, a następnie zagotuj,
- wykonaj masę – masło utrzyj z wcześniej przygotowanym mlekiem zagęszczonym z żółtkami,
- upieczony biszkopt przełóż kremem wymieszanym z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie,
- wierzch ciasta posmaruj drugą częścią kremu i udekoruj kuleczkami.
Dokładny przepis oraz proporcje składników na ciasto z Maltesers znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kakaowym biszkoptem:
PRZEPIS – CIASTO Z MALTESERS

składniki
Składniki na biszkopt z 4 jajek z kakao:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem z mlekiem zagęszczonym:
- 4 żółtka
- 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 200 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 200 g kulek herbatnikowych w czekoladzie (np. Malti Keks lub Maltesers)
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić biszkopt z 4 jajek z kakao?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Gotową masę wylej na kwadratową formę do pieczenia (jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników o 1,5 raza), wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia, ani nie smaruj tłuszczem.
- Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem z mlekiem zagęszczonym i żółtkami?
- Żółtka i mleko zagęszczone ubijaj mikserem lub robotem przez 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie całość przelej do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Podgrzewaj do momentu zagotowania, miksując – uważaj, aby całość nie przypaliła się. Po zagotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy masa wystygnie, miękkie masło ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce kremu z żółtek i mleka zagęszczonego, cały czas ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
- Z gotowego kremu odłóż 1/3 całości, a pozostałe 2/3 wymieszaj ze 100 g kulek w czekoladzie.
Jak przełożyć ciasto z Maltesers?
- Biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż na pół. Następnie polecam biszkopt naponczować (np. mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru).
- Biszkopt przełóż kremem wymieszanym z kulkami w czekoladzie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą częścią kremu i na wierzchu ułóż drugą część kulek w czekoladzie. Dociśnij je do kremu, aby przykleiły się. Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:





Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych