Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaCiasto z Maltesers (Malti Keks) – PRZEPIS

Ciasto z Maltesers (Malti Keks) – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Ciasto z Maltesers - malti keks - przepis

Przepis na biszkopt przekładany pysznym kremem z mleka zagęszczonego oraz herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie – czyli przepis na ciasto z Maltesers lub Malti Keks.

Dzięki kuleczkom to ciasto prezentuje się przepięknie! Delikatny kakaowy biszkopt łączy się z puszystym kremem oraz wyrazistymi i chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Całość ciasta współgra wręcz idealnie. Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję, a także bez okazji.

Jak zrobić ciasto z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie?

Przygotowanie tego ciasta to kilka prostych kroków:

  • zrób biszkopt z kakao,
  • mleko zagęszczone ubij z żółtkami, a następnie zagotuj,
  • wykonaj masę – masło utrzyj z wcześniej przygotowanym mlekiem zagęszczonym z żółtkami,
  • upieczony biszkopt przełóż kremem wymieszanym z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie,
  • wierzch ciasta posmaruj drugą częścią kremu i udekoruj kuleczkami.

Dokładny przepis oraz proporcje składników na ciasto z Maltesers znajdziesz poniżej.


Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kakaowym biszkoptem:


PRZEPIS – CIASTO Z MALTESERS

Ciasto z Maltesers - malti keks - przepis

Ciasto z Maltesers (Malti Keks)

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.7/5
( 400 głos/y )

składniki

Składniki na biszkopt z 4 jajek z kakao:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem z mlekiem zagęszczonym:

  • 4 żółtka
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g kulek herbatnikowych w czekoladzie (np. Malti Keks lub Maltesers)

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

Jak zrobić biszkopt z 4 jajek z kakao?

  1. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  2. Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
  3. Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
  4. Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
  5. Gotową masę wylej na kwadratową formę do pieczenia (jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, pomnóż ilość składników o 1,5 raza), wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia, ani nie smaruj tłuszczem.
  6. Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić krem z mlekiem zagęszczonym i żółtkami?

  1. Żółtka i mleko zagęszczone ubijaj mikserem lub robotem przez 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie całość przelej do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Podgrzewaj do momentu zagotowania, miksując - uważaj, aby całość nie przypaliła się. Po zagotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Kiedy masa wystygnie, miękkie masło ubij na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce kremu z żółtek i mleka zagęszczonego, cały czas ubijając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. Z gotowego kremu odłóż 1/3 całości, a pozostałe 2/3 wymieszaj ze 100 g kulek w czekoladzie.

Jak przełożyć ciasto z Maltesers?

  1. Biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż na pół. Następnie polecam biszkopt naponczować (np. mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru).
  2. Biszkopt przełóż kremem wymieszanym z kulkami w czekoladzie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą częścią kremu i na wierzchu ułóż drugą część kulek w czekoladzie. Dociśnij je do kremu, aby przykleiły się. Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne ciasta https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.