Artykuł sponsorowany
Przed Wami ciasto na spodzie z mąki orkiszowej, z kremem kokosowym ze świeżymi daktylami i śliwkami. Ciasto jest wegańskie i nie zawiera cukru. Każda z części ciasta jest z dodatkiem nasion chia – dzięki temu spód lepiej wyrósł, krem stał się bardziej zwarty, a nasiona chia ze śliwkami stworzyły pyszny dżem. Wszystkie główne składniki pochodzą ze sklepu Soul-Farm, czyli świetnego sklepu ze zdrową żywnością, suplementami diety oraz kosmetykami 🙂
Na fanpage’u bloga na Facebooku trwa właśnie konkurs, w którym do wygrania są produkty ze sklepu Soul-Farm, dzięki którym możecie stworzyć ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej. Serdecznie Was zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, bo jest o co walczyć! 🙂
Link do sklepu Soul – Farm: https://www.soul-farm.pl/
Link do konkursu: https://bit.ly/2vze61R

składniki
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 banan
- 100 ml mleka roślinnego
- 40 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki budyniu (waniliowy) + 50 ml wody
Krem:
- 400 ml mleczka kokosowego (70 – 80%)
- 50 g płatków migdałowych
- 40 g chipsów / wiórków kokosowych
- 1 łyżka nasion chia
- 100 g daktyli, najlepiej świeżych
Dodatkowo:
- 200 g śliwek lub innych owoców
- 1 łyżeczka nasion chia
przygotowanie
- Na początku zrobimy ciasto. Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne, olej, zblendowanego banana i nasiona chia. Teraz, cały czas mieszając partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wyłóż na formę (o śr. 24 cm) i piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Do garnka daj mleczko kokosowe (przechowywane wcześniej w temp. pokojowej), posiekane płatki migdałowe, chipsy kokosowe lub wiórki oraz zblendowane i namoczone wcześniej daktyle. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Budyń wymieszaj z wodą. Kiedy masa zacznie się gotować, wlej do niej rozmieszany budyń i całość mieszaj do momentu zagotowania. Krem zdejmij z ognia i dodaj do niego nasiona chia, a następnie wyłóż na upieczony spód.
- Śliwki lub inne owoce zblenduj, a następnie wymieszaj z nasionami chia. Całość odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie powstanie coś na wzór dżemu, który wyłóż na wierzch ciasta.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki