Przepis na pyszne ciasto z kremem czekoladowym, kajmakiem i bitą śmietaną. To przekładany biszkopt, który sprawdzi się na każdą okazję! Wszystkie warstwy ciasta łączą się w idealną całość, która rozpływa się w ustach.
Spis treści:
Jakim kremem przełożyć biszkopt?
Sposobów na przełożenie ciast i tortów jest mnóstwo! Oto kilka polecanych pomysłów na kremy do przełożenia biszkoptu:
- krem maślany (masło, cukier puder, odrobina mleka)
- krem budyniowy (budyń, masło)
- krem z mascarpone i śmietanki kremówki
- krem cytrynowy (masło, cukier puder, lemon curd)
- krem czekoladowy (śmietanka kremówka, rozpuszczona czekolada)
- krem kawowy (masło, cukier puder, kawa)
- krem pistacjowy (mascarpone, śmietanka kremówka, cukier puder, pasta pistacjowa)
- krem orzechowy (orzechy włoskie, mleko, cukier, masło)
- krem chałwowy (masło, chałwa)
- krem krówkowy (masło, kajmak)
- krem Rafaello (mascarpone, śmietanka, wiórki kokosowe, biała czekolada)
Czym naponczować biszkopt do ciasta?
Biszkopt można naponczować wodą z cukrem i sokiem z cytryny – to najczęstszy poncz, do którego można dodać jeszcze odrobinę wybranego alkoholu. Innymi sprawdzonymi sposobami na nasączenie biszkoptu są np.: woda z sokiem, woda z likierem, herbata, kawa, czy lemoniada.
Jak zrobić bitą śmietanę na wierzch ciasta?
Bitą śmietanę na wierzch ciasta warto usztywnić żelatyną. Na początku schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, po czym strużką wlewamy żelatynę. Żelatynę należy wcześniej zalać odrobiną zimnej wody, odstawić na 5-10 minut, rozpuścić (ale nie gotować) i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Gdzie przechowywać biszkopt z kremem i bitą śmietaną?
Biszkopt przełożony kremem i bitą śmietaną najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Przepis na ciasto z kremem czekoladowym
Ile kalorii ma kawałek ciasta z kremem czekoladowym i bitą śmietaną?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja ciasta z czekoladowym kremem i bitą śmietaną ma:
- kalorie – 450 kcal
- węglowodany – 39,9 g
- białko – 7,9 g
- tłuszcze – 28,8 g
Zobacz również inne przepisy na biszkopt przekładany kremem
- ciasto Biała Cytrynka
- ciasto Kinder Bueno
- ciasto Pistacjowe Niebo
- ciasto Kokosowa Princessa
- biszkopt z czekoladową chrupką i budyniem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
