Klasyczne, aromatyczne ciasto z konfiturą różaną i kruszonką. Ciasto jest miękkie, puszyste i maślane. To idealna propozycja do kawy, herbaty, a także na spotkania ze znajomymi, czy przyjęcia rodzinne. Przepis jest naprawdę prosty!
Spis treści:
Jakiej konfitury użyć do ciasta?
Do ciasta użyj konfitury z płatków róży. Najlepiej takiej, która w składzie ma tylko płatki róży, cukier i sok z cytryny lub kwas cytrynowy. Taka konfitura jest dobrej jakości i ma intensywny, różany smak.
Do ciasta potrzebujesz 200 g konfitury, więc pozostałą konfiturę możesz użyć do przygotowania rogalików, pączków, a także jako dodatek do szarlotki. Konfitura z płatków róży sprawdzi się też do naleśników, czy gofrów.
Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone?
Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest upieczone, jest test suchego patyczka. Jak to zrobić? Po 35 minutach pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wbij patyczek do szaszłyków w środek ciasta. Jeśli patyczek jest suchy i nie ma na nim śladów surowego ciasta, to ciasto jest upieczone. W przypadku tego ciasta, aby test był skuteczny, postaraj się wbić patyczek w miejsce, gdzie jest samo ciasto (bez konfitury).
Jeśli patyczek jest wilgotny od surowego ciasta, piecz ciasto jeszcze przez około 10 minut i ponownie wykonaj test.
Jak przechowywać ciasto z konfiturą i kruszonką?
Upieczone ciasto po wystudzeniu najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie chłodna spiżarnia. Jeśli nie masz takiego chłodnego miejsca, to ciasto przechowuj w lodówce (w zamkniętym pojemniku).
Ciasto z konfiturą różaną i kruszonką możesz zamrozić. W zamrażarce możesz przechowywać je do 2 miesięcy.

Przepis na ciasto z konfiturą różaną
Ile kalorii ma kawałek ciasta z konfiturą z róży?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja ma:
- kalorie – 378 kcal
- węglowodany – 46,4 g
- białko – 5,9 g
- tłuszcze – 18,9 g
Zobacz również inne przepisy na proste ciasta
- żytnie ciasto z rabarbarem
- ciasto salceson z jabłkami
- proste ciasto z mrożonymi borówkami
- ciasto Delicja
- ekspresowe ciasto cytrynowe z cukinią
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
