Osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z talerza.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, którego składniki wystarczy wymieszać oraz migdałową kruszonkę. Zapraszam 🙂

składniki
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 garść płatków migdałowych
Ciasto:
- 100 g mąki (u mnie 50 g pszennej i 50 g orkiszowej)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej
przygotowanie
- Na początku przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki daj do miski i wyrób z nich ciasto (ciasto powinno się rozpadać). Następnie włóż do lodówki.
- Następnie zajmij się ciastem – mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz jajka i całość zmiksuj na gładkie ciasto.
- Jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cukier (jeśli jest konieczny), cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą i wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na formę (keksówka lub inna mniejsza forma). Na wierzch daj jabłka, a następnie pokrusz wcześniej przygotowaną schłodzoną kruszonką.
- Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi