Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaCiasto z JABŁKAMI i MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (ciasto na jogurcie)

Ciasto z JABŁKAMI i MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (ciasto na jogurcie)

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z talerza.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, którego składniki wystarczy wymieszać oraz migdałową kruszonkę. Zapraszam 🙂

Ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką

Drukuj
Proporcje na: keksówkę Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 1 głos/y )

składniki

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 garść płatków migdałowych

Ciasto:

  • 100 g mąki (u mnie 50 g pszennej i 50 g orkiszowej)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej

przygotowanie

  1. Na początku przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki daj do miski i wyrób z nich ciasto  (ciasto powinno się rozpadać). Następnie włóż do lodówki.
  2. Następnie zajmij się ciastem - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz jajka i całość zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cukier (jeśli jest konieczny), cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą i wymieszaj.
  4. Ciasto wyłóż na formę (keksówka lub inna mniejsza forma). Na wierzch daj jabłka, a następnie pokrusz wcześniej przygotowaną schłodzoną kruszonką.
  5. Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: