Oto przepis na wyjątkowe ciasto, czyli ciasto z dziurami wypełnionymi galaretką. To przepis na kakaowy biszkopt z kremem budyniowym i galaretką pięknie wygląda i sprawdzi się na każdą okazję!
Jak zrobić puszysty biszkopt, który nie opada?
Aby biszkopt był puszysty i nie opadł po upieczeniu, kluczowe jest kilka ważnych punktów:
- wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej,
- białka ubij na sztywną pianę,
- cukier dodawaj stopniowo (najlepiej po łyżce) i po każdym dodaniu cukru ubijaj białka przez około minutę, aż piana będzie gęsta i lśniąca,
- mąkę dodawaj delikatnie w kilku partiach i wmieszaj ją delikatnie (szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, czy robota),
- biszkopt piecz około 40 minut w 175°C i nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Jak zrobić krem maślany z budyniem do ciasta?
Aby przygotować krem do ciasta na bazie masła z budyniem, najpierw ugotuj dość gęsty budyń (3 opakowania budyniu z cukrem na 1 l mleka). Następnie budyń wystudź (ważne, by był w temperaturze pokojowej przed połączeniem z masłem – jeśli będzie za ciepły lub za zimny, krem może się zwarzyć). Masło również powinno być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na puszysto, a następnie dodaj cukier puder i po łyżce budyniu, cały czas ubijając. Do kremu polecam również dodać ekstrakt waniliowy. Dokładny przepis na krem maślany z budyniem znajdziesz poniżej.

Przepis na ciasto z dziurami i galaretką
Zobacz również inne przepisy na ciasta z galaretką:
- czekoladowe ciasto z mrożonymi truskawkami
- ciasto z kaszą manną i morelami
- ciasto z winogronem i galaretką na biszkopcie
- kokosowe ciasto z ananasem i galaretką
- ciasto Balladyna bez pieczenia
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



