Ciasto, do którego przygotowanie nie potrzebujesz formy. Nie wymaga również wykonania wielu czynności – wykonanie jest naprawdę bardzo proste, a smak mocno Cię zaskoczy 🙂
Przepis na ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami i kokosowym kremem (tarta, galette)
Via Gusto Ciasto, do którego przygotowanie nie potrzebujesz formy. Nie wymaga również wykonania wielu czynności – wykonanie jest naprawdę bardzo proste, a… Drukujskładniki
Ciasto:
100 g mąki (użyłam krupczatki)
50 g margaryny, oleju kokosowego lub masła (schłodzone)
2 łyżki wody
½ łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Krem:
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny, oleju kokosowego lub masła
1 łyżka cukru
1 op. cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryj folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie twarda “skorupa”) i odstaw do wystudzenia.
Dodatkowo:
1,5 – 2 szklanki owoców (użyłam czereśni z małym dodatkiem borówek)
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
garść płatków migdałowych, innych posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych (można pominąć)
Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli użyjesz kwaśnych owoców, dodaj 1 łyżkę cukru.
przygotowanie
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm na kształt koła, lekko podsyp mąką. Rozwałkowane ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na środek ciasta wyłóż wystudzony krem (nie musi być całkowicie zimny, może być letni). Zostaw 3-4 cm ciasta z każdej strony.
- Na krem wyłóż owoce.
- Pozostawione brzegi ciasta załóż na górę.
- Piecz 35 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).