Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego warto używać jej w wielu daniach. Postanowiłam zrobić pyszne ciasto z cukinią oraz wykorzystać ją do warzywnego nadzienia. Zapraszam 🙂

składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 cukinii (około 150 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wody lub mleka roślinnego
- kurkuma, sól
Nadzienie:
- 1/2 cukinii (150 g)
- 1 por
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 100 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawy i zioła (sól, curry, majeranek, czosnek granulowany)
- olej lub oliwa
przygotowanie
- Jako pierwsze przygotuj nadzienie – warzywa pokrój w kostkę i lekko podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Oddzielnie wymieszaj ze sobą mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Powstałą mieszaninę dodaj do warzyw i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw.
- Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki – cukinię zetrzyj na tarce. Całość wymieszaj i wyrób zwarte ciasto (w razie potrzeby dolej trochę wody lub dodaj mąki – ciasto powinno mieć strukturę podobną do ciasta na pizzę). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrój okręgi o średnicy około 10 – 15 cm (ja otrzymałam 4 okręgi). Na środek dwóch wyłóż 3 łyżki nadzienia, a na wierzch daj drugą część ciasta. Boki sklej ze sobą tak, aby nadzienie nie mogło wypłynąć.
- Gotowe placki wyłóż na patelnię z odrobiną oleju. Podsmaż je do momentu zarumienienia. Teraz piecz je pod przykryciem lub owinięte folią aluminiową przez 20 minut w piekarniku. Placuszki podaj z resztą nadzienia – możesz je równie dobrze zblendować i traktować jako sos 😉
- Jako nadzienie możesz też użyć innych ulubionych dodatków 🙂
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
