Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj!
Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę.
Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo – postanowiłam zrobić eksperyment 🙂 Jeśli lubisz nowe smaki, warto abyś spróbował tego połączenia. Jednak oczywiście możesz użyć tylko jabłek. Możliwe, że nigdy nie miałeś okazji jeść pomelo – ma ono lekko gorzki smak, na wzór grejpfruta, który nie każdemu odpowiada.
Zapraszam Cię po przepis, który znajdziesz poniżej 🙂

składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 200 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na biszkopt z 4 jajek:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Składniki na jabłka z galaretką do ciasta:
- 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo)
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 galaretki (u mnie truskawkowa)
Dodatkowo potrzebujesz:
- 1/2 puszki kajmaku
- czekolada lub polewa
przygotowanie
Jak zrobić kruchy spód do ciasta?
- Pierwszy krok to przygotowanie kruchego ciasta. Do miski daj mąkę, cukier i masło (masło polecam zetrzeć na tarce). Składniki te siekaj nożem, a następnie dodaj jajko i całość zagnieć ręką, aby powstało zwarte ciasto. Możesz też użyć malaksera 🙂
- Gotowe ciasto daj do zamrażarki na 10 – 15 minut lub do lodówki na 30 minut. Teraz ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do pieczenia (36 x 25 cm).
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić biszkopt z 4 jajek?
- Aby przygotować biszkopt białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
- Teraz dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając), a następnie żółtka. Na koniec dodaj mąki (również stopniowo) – masę z mąką najlepiej mieszać już łyżką.
- Gotowe ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić jabłka z galaretką do ciasta?
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli lubisz smak pomelo możesz je pomieszać z jabłkami – obierz z białej skórki i pokrój w drobną kostkę. W sumie owoców ma być kilogram, ale ważne, aby jabłek było przynajmniej połowa 🙂 Jeśli natomiast nie przepadasz za smakiem pomelo lub akurat nie masz je pod ręką użyj samych jabłek.
- Owoce daj do garnka, dodaj też cukier. Całość obsmażaj przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Teraz owoce zdejmij z ognia, wsyp galaretki i energicznie wymieszaj.
- Na ostudzone kruche ciasto wyłóż letnie owoce z galaretką. Następnie daj biszkopt. Wierzch posmaruj kajmakiem. Całość możesz polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW