Ciasto warszawskie to przepis na ciasto inspirowane ciasteczkami warszawskimi! To połączenie kruchego ciasta, budyniowego kremu z kaszą manną, konfitury oraz chrupiącego lukru.
Spis treści:
Jak zrobić idealne kruche ciasto?
Aby kruche ciasto wyszło idealne, należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
- użyj dobrej jakości schłodzonego masła (masło powinno mieć minimum 82% tłuszczu),
- trzymaj się proporcji – sprawdzony przepis na kruche ciasto znajdziesz poniżej,
- kruche ciasto zarób szybko – zagnieć je jak najszybciej, aby nie ogrzewać składników,
- zarobione ciasto schłodź przez 10 minut w zamrażarce,
- kruche ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika.
Jak zrobić krem do ciasta z kaszą manną?
Krem do ciasta z kaszą manną przygotowujemy na bazie mleka. Do mleka dodajemy kaszę manną, mąkę pszenną i cukier. Można też dodać wanilię. Następnie całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dokładny przepis na taki krem do ciasta znajdziesz poniżej.
Jakiej konfitury użyć do ciasta warszawskiego?
Ciasto warszawskie polecam przełożyć kwaśną konfiturą. Dzięki temu smak konfitury będzie świetnie kontrastował ze słodkim kremem i lukrem. Ja użyłam konfitury wiśniowej, jednak świetnie sprawdzi się też konfitura malinowa, czy z czerwonej porzeczki.


Przepis – ciasto warszawskie
Ile kalorii ma kawałek ciasta warszawskiego z kremem i konfiturą?
Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta warszawskiego. Jedna porcja ciasta ma:
- kalorie – 476 kcal
- węglowodany – 50,3 g
- białko – 5,8 g
- tłuszcze – 27,7 g
Zobacz również inne przepisy na pyszne ciasta
- ciasto biały Lion bez pieczenia
- ciasto salceson z jabłkami i cynamonem
- sernik Kinder Bueno
- szarlotka z budyniem na krakersach
- malinowy Dakłas
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


