Ciasto Toffi z popcornem

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Ciasto Toffi z popcornem

Przepis na proste ciasto bez pieczenia, czyli ciasto Toffi z popcornem! To połączenie kilku warstw, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto rozpływa się w ustach!

Ciasto toffi z popcornem wyróżnia się kontrastem smaków – słodki kajmak i masa serowa idealnie współgrają z solonym popcornem. To połączenie daje efekt, który zachwyci nawet największych smakoszy deserów.


Przepis na ciasto Toffi

Ile kalorii ma kawałek ciasta z kajmakiem i popcornem?

Z podanych proporcji otrzymasz 16 porcji ciasta. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 292 kcal
  • węglowodany – 35,4 g
  • białko – 8,4 g
  • tłuszcze – 12,9 g
Ciasto Toffi z popcornem

Ciasto Toffi z popcornem (bez pieczenia)

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 292 kalorie: 12,9 g tłuszcz:
Ocena: 4.7/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 250 g herbatników
  • 750 g twarogu śmietankowego (o zawartości tłuszczu 16-18%)
  • 120 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g kajmaku
  • 50 g popcornu (solonego)

przygotowanie

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.


  1. Do dużej miski włóż 750 g twarogu śmietankowego, 120 g śmietanki kremówki, 100 g cukru pudru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość wymieszaj - najlepiej mikserem, aby powstał gładki krem.
  2. Przygotuj kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24x24 cm. Na spodzie ułóż warstwę herbatników.
  3. Na herbatniki wyłóż masę serową, a następnie drugą warstwę herbatników.
  4. Kajmak podgrzej w kąpieli wodnej, aby był bardziej płynny. Następnie wierzch ciasta posmaruj warstwą kajmaku.
  5. Przed podaniem ciasto posyp solonym popcornem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasta z kajmakiem

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Czy mogę użyć serka mascarpone zamiast twarogu?

Tak, ale masa będzie bardziej kremowa i nieco cięższa.

Jak długo trzeba chłodzić ciasto?

Minimum 2–3 godziny, ale najlepiej całą noc.

Czy kajmak można podgrzać w mikrofalówce?

Tak, ale rób to krótko i w niskiej mocy, aby się nie przypalił.

Czy ciasto nadaje się na święta?

Tak – świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.