Tradycyjny przepis na ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem oraz orzechami włoskimi. To aromatyczne ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu. Sprawdzi się na każdą okazję!
Jakich jabłek użyć do ciasta Salceson?
Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzą się lekko kwaśne i twardsze odmiany jabłek. Dobrym wyborem będzie szara reneta!
Jak długo piec ciasto Salceson z jabłkami i orzechami włoskimi?
Ciasto Salceson należy piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu warto uchylić drzwi piekarnika i zostawić ciasto w piekarniku jeszcze na 20 minut.
Jak przechowywać ciasto po upieczeniu?
Upieczone i wystudzone ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się chłodna spiżarnia. Ciasto można również trzymać w lodówce, ale wtedy warto wyjąć je na 30 minut przed podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Przepis na ciasto salceson z jabłkami i cynamonem
Zobacz również inne przepisy na proste ciasta:
- wilgotna babka karmelowa
- babcine ciasto drożdżowe
- kokosowa tarta na kakaowym spodzie
- pomarańczowy sernik z czekoladą
- ucierane ciasto z borówkami