Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami migdałowymi i kremu budyniowego. W tym przepisie krem przygotowałam z dodatkiem kakao. Czekoladowy krem świetnie komponuje się z całym ciastem.
Jak zrobić ciasto Pychotka z kremem czekoladowym?
Przygotowanie ciasta Pani Walewska dzieli się na kilka etapów. Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu. Następnie wyrabiamy kruche ciasto. Schłodzone i rozwałkowane kruche ciasto smarujemy dżemem. Kolejno przygotowujemy bezę i wykładamy ją na dżem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy dwa blaty ciasta.
Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Przepis na ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Montaż huśtawki ogrodowej – poradnik krok po kroku
- Przekąska na krakersach z jajkiem
- Deser szarlotka z orzechami włoskimi
- Przepis na ciasteczka maślane jak ze sklepu!
- Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
1 komentarzy
Jedno z moich ulubionych ciast;) Przepyszne i pięknie wygląda! Pozdrawiam