Ciasto na śniadanie? Owszem!
Zamiast nudnej owsianki możesz zrobić ciasto z płatków owsianych i arbuza.
składniki
- 100 g płatków owsianych (możesz użyć płatków jaglanych, orkiszowych itp.)
- 250 ml wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 30 g (5 kostek) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wybranego słodzika (użyłam cukru z agawy)
- 500 g arbuza
- 1 op. budyniu (najlepiej waniliowy)
przygotowanie
- Płatki owsiane, gorącą wodę, wiórki kokosowe, kakao, pokruszoną czekoladę oraz słodzik daj do garnka i całość gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając. Gotową masę wyłóż na spód formy.
- Arbuza zblenduj i dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym. Całość zagotuj, co jakiś czas mieszając. Wyłóż na spód z płatków owsianych.
- Na wierzchu ciasta możesz ułożyć cząstki arbuza.
- Ciasto włóż na noc do lodówki.
porady
Zamiast arbuza możesz użyć innych owoców - np. maliny, truskawki.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.