Każdy, kto próbował tego ciasta, stwierdził, że dawno nie jadł tak pysznego deseru! To zdecydowanie najlepsza rekomendacja. Połączenie mięty i czekolady zawsze będzie hitem.
Przepis na ciasto miętowe z czekoladą
Ciasto Miętowa Rozpusta
Via Gusto Każdy, kto próbował tego ciasta, stwierdził, że dawno nie jadł tak pysznego deseru! To zdecydowanie najlepsza rekomendacja. Połączenie mięty i… Drukujskładniki
Biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
100 g mąki (użyłam krupczatki)
1 łyżka kakao
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do piany dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj partiami przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Przełóż do formy i piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Masa:
500 ml mleka
5 torebek herbaty miętowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
80 g cukru
200 g miękkiego masła
Mleko zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i namocz w nim torebki mięty. Odstaw do wystudzenia. Zaparzoną herbatę po wystudzeniu wyciągnij z mleka, odciśnij ją mocno (dzięki temu uzyskasz mocniejszy smak mięty).
200 ml miętowego mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, żółtkami, mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną i cukrem. Całość dodaj do reszty gotującego się mleka i mieszaj do momentu zagotowania. Odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie partiami dodawaj wystudzony budyń.
Dodatkowo:
150 g pastylek miętowych w czekoladzie (16 czekoladek) lub 1 czekolada miętowa
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
40 – 50 kropli miętowych (płaska łyżeczka)
30 g gorzkiej czekolady
Schłodzoną śmietankę lekko ubij mikserem. Następnie dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Całość ubij na sztywno, Pod koniec ubijania dodaj krople miętowe.
przygotowanie
Biszkopt po wystudzeniu przekrój na pół. Biszkopt polecam naponczować (użyłam ponczu z herbaty miętowej i alkoholu).
Przełożenie ciasta:
- ½ biszkoptu
- ½ masy budyniowej
- czekoladki
- ½ masy budyniowej
- ½ biszkoptu
- bita śmietana
- starta czekolada
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
5 komentarzy
Milo popatrzeć na te ciastka a jeszcze lepiej było by skosztować. Skożystam z przepisów. Janusz
gdzie można kupić krople miętowe?
Krople miętowe można kupić np. w aptekach oraz sklepach zielarskich 😊
Czy biszkopt jest bez proszku do pieczenia?
Tak, do biszkoptu nie dodawałam proszku do pieczenia 🙂