Przepis na to ciasto wymyśliłam już pewien czas temu, jednak myślę, że warto się nim podzielić 🙂 Zrobiłam je z mąki gryczanej, więc dodatek w postaci bananów spowodował, że ciasto smakuje naprawdę pysznie. Oczywiście można zrobić je z każdej mąki, również dodatki są indywidualną sprawą, u mnie były to orzechy, jednak można dodać czekoladę, rodzynki, czy też żurawinę. Ciasto udekorowałam lukrem z brązowego cukru oraz soku z cytryny, a całość posypałam orzechami włoskimi. Mam nadzieję że ciasto marmurkowe przypadnie Wam do gustu, zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 300 g mąki (u mnie gryczana) + łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 150 g stopionego masła lub oleju
- karob lub kakao
- kurkuma
- orzechy, czekolada, rodzynki itp.
przygotowanie
- Żółtka ubijamy z cukrem.
- Następnie dodajemy stopniowo olej (lub masło), następnie zblendowane banany.
- Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.
- Całość mieszamy z mąką, stopniowo ją dodając.
- Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kurkumę, a do drugiej karob lub kakao i orzechy, czy też inne bakalie.
- Ciasto wykładamy na blaszkę – na zmianę jasną i ciemną część.
- Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!