Przepis na pyszne ciasto makowe z kremem czekoladowym. Ciasto składa się z ucieranego ciasta z suchym mielonym makiem, a także z pysznego makowego kremu na bazie mascarpone, śmietanki i czekolady. To doskonała propozycja na Święta Bożego Narodzenia, a także na wiele innych okazji!
Jak przygotować mak do czekoladowego kremu z mascarpone?
Do przygotowania kremu potrzebujesz suchy mak mielony. Taki mak należy wymieszać z gorącym mlekiem i z cukrem (na 200 g maku potrzebujesz 200 ml mleka i 100 g cukru). Następnie mak przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowany mak należy dodać do kremu na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i roztopionej gorzkiej czekolady.
Jak przechowywać ciasto makowe z kremem?
Ciasto przechowuj w lodówce – najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Ciasto należy spożyć w ciągu 3-4 dni od przygotowania.
Przepis na ciasto makowe z kremem czekoladowym
Zobacz również inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:
- makowiec z wiśniami
- piernik długodojrzewający
- proteinowy piernik z wiśniami
- ciasto na herbatnikach z żurawiną
- sernik z powidłami śliwkowymi
- makowiec z kremem cytrynowym