Ciasto limonkowe na zimno to doskonały wybór dla miłośników cytrusowych smaków i łatwych w przygotowaniu deserów. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga pieczenia.

Z czego składa się to ciasto limonkowe?
- spód z płatkami kukurydzianymi i Nutellą
- limonkowy curd
- krem z mascarpone
Ciasto ma nie tylko wspaniały smak, ale również przyjemną konsystencję. Spód z chrupiących płatków kukurydzianych i kremu czekoladowego stanowi doskonałe kontrastujące tło pozostałych warstw.
Limonkowy curd, czyli gęsty krem limonkowy jest sercem tego ciasta. Sok z limonki, jajka, żółtka, masło i cukier tworzą aromatyczną i kremową bazę.
Kolejną warstwą jest delikatny krem z mascarpone. Schłodzone mascarpone i mleko zagęszczone są ubijane, tworząc krem o jedwabistej konsystencji. Krem z mascarpone jest aksamitny, lekki i puszysty, dodając ciastu kremowego elementu.
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Ciasto można podać na talerzu, pokrojone w kwadratowe porcje, dekorując je świeżymi plasterkami limonki lub startą skórką limonki dla dodatkowego efektu wizualnego. To ciasto na zimno sprawdzi się również jako doskonały deser na różnego rodzaju imprezy, urodziny czy spotkania rodzinne.

PRZEPIS – ciasto limonkowe

składniki
Spód:
- 150 g płatków kukurydzianych
- 140 g kremu czekoladowego typu Nutella
Limonkowy curd:
- 120 ml soku z limonki (czyli sok z 5 limonek)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 120 g cukru
- 100 g masła
Krem z mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 łyżka soku z limonki
- starta skórka z 1 limonki
przygotowanie
- Aby przygotować spód ciasta, zmielone za pomocą malaksera płatki kukurydziane wymieszaj z kremem czekoladowym. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód kwadratowej formy 24×24 cm – wyrównaj i dociśnij.
- Następnie przygotuj limonkowy curd – sok z limonki, jajka, żółtka i cukier wymieszaj i przełóż do rondelka. Dodaj również masło i całość podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Tak przygotowany gęsty krem odstaw na 10-15 minut do przestudzenia, po czym przełóż na spód ciasta i wyrównaj. Wstaw do lodówki do wystudzenia.
- Na koniec przygotuj krem z mascarpone – schłodzone mascarpone wymieszaj ze schłodzonym mlekiem zagęszczonym i ubijaj przez kilka minut do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodaj łyżkę soku z limonki i skórkę startą z jednej limonki. Wymieszaj i przełóż na limonkowy curd. Wyrównaj i ciasto włóż na noc do lodówki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/bez-pieczenia/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Ciasto kokosowe bez pieczenia (z białą czekoladą)
- Sałatki ze świeżymi warzywami – aż 10 przepisów!
- Ciasto w 5 minut! Najszybsze ciasto z jogurtem greckim i owocami
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023



