Zobacz tradycyjny i sprawdzony przepis na ciasto Królewiec, czyli miodowe kruche ciasto i puszysty biszkopt przekładany budyniowym kremem. To ciasto jest idealną propozycją na święta, urodziny, imieniny, a także na niedzielę do kawy.
Jak zrobić ciasto Królewiec?
Przygotowanie ciasta Królewiec rozpoczynamy od upieczenia dwóch blatów miodowego ciasta. Następnie przygotowujemy biszkopt z mąką ziemniaczaną. Kolejnym krokiem jest ugotowanie budyniowego kremu. Letnim kremem przekładamy kruche ciasto, wkładając w środek biszkopt. Ostatnim krokiem jest zrobienie polewy kakaowej. Dokładny przepis na ciasto Królewiec na dużą blachę znajdziesz poniżej.
Zobacz inne przepisy na pyszne ciasta.
Sprawdzony przepis na ciasto Królewiec
składniki
Składniki na kruche ciasto z miodem do królewca:
- 240 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Składniki na biszkopt do królewca:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Składniki na krem budyniowy do królewca:
- 700 ml mleka
- 250 g masła
- 110 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę do królewca:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
przygotowanie
Jak zrobić kruche ciasto do królewca?
- Z mąki, schłodzonego masła, cukru, miodu, sody oczyszczonej i jajka zarób zwarte ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną część owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Drugą część rozwałkuj na kształt dużej formy (36×24 cm). Ciasto najlepiej rozwałkuj od razu na papierze do pieczenia, a następnie przenieś do formy.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto włóż w formie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12-14 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
- Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i przejdź do rozwałkowania drugiej części ciasta. Drugie kruche ciasto z miodem również piecz 12-14 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić biszkopt do królewca?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj łyżkę oleju.
- Gotową masę wylej na dużą formę do pieczenia (36×24 cm), wyłożoną jedynie od spodu papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia, ani nie smaruj tłuszczem.
- Biszkopt piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem do królewca?
- 500 ml mleka umieść w rondelku wraz z masłem i podgrzewaj na małym ogniu. W międzyczasie pozostałe 200 ml mleka wymieszaj dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
- Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, dodaj do niego pozostałe mleko z cukrem i mąką. Mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania.
- Gotowy krem przykryj i odstaw na 10 minut, aby lekko wystygł.
Jak złożyć ciasto Królewiec?
- Przełożeniem ciasta zajmij się, kiedy krem budyniowy będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący – czyli po 10 minutach od ugotowania kremu.
Przełożenie ciasta Królewiec to:
- kruche ciasto miodowe
- połowa ciepłego kremu budyniowego
- biszkopt
- druga część ciepłego kremu budyniowego
- drugie kruche ciasto miodowe
Przełożone ciasto odstaw na dobę w chłodne miejsce. Jak zrobić polewę do królewca?
- Na drugi dzień przygotuj polewę na wierzch ciasta – w rondelku umieść masło, mleko, cukier i kakao.
- Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do momentu roztopienia masła i połączenia się składników. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta i wyrównaj.
- Odstaw do stężenia polewy.
Zobacz również inne przepisy na tradycyjne ciasta:
- najprostszy sernik na kruchym cieście
- tradycyjny przepis na kremówkę
- przepis na wuzetkę
- przepis na metrowca