Strona główna PrzepisyRodzaj daniaBez pieczeniaCiasto kopiec kreta bez pieczenia – PRZEPIS

Ciasto kopiec kreta bez pieczenia – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
3 min (czas czytania)
ciasto kopiec kreta bez pieczenia - przepis

Ciasto kopiec kreta bez pieczenia to klasyczny i uwielbiany deser, ale w wersji na zimno! Ciasto charakteryzuje się przede wszystkim łatwością i szybkością przygotowania, a także swoim wyjątkowym smakiem. To ciasto bez pieczenia, w którym spód stanowią kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka, na których umieszczamy banany. Całość przykrywamy kremem, a wierzch ciasta posypujemy kruszonką z herbatników lub ciasteczek.

Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów

Przepis na ciasto kopiec kreta bez pieczenia pochodzi z eBooka „Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów„. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy.

W eBooku znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia:

  1. Orzechowy serniczek z Nutellą
  2. Cytrynowy sernik z bitą śmietaną
  3. Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami
  4. Orzechowy łom z czekoladą
  5. Czekoladowe ciasto a’la tiramisu
  6. Mleczne Oreo na kakaowym spodzie
  7. Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną
  8. Tarta z truskawkową pianką
  9. Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte
  10. Kokosowe ciasto z białą czekoladą
  11. Miętowy wafel z cukierkami
  12. Brzoskwiniowy sernik gotowany
  13. Giotto – czyli ciasto z orzechami laskowymi
  14. Kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych
  15. Kopiec kreta bez pieczenia

Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/ciasta-i-desery/ciasta-bez-pieczenia-15-przepisow/


Składniki – ciasto kopiec kreta na zimno

jak zrobić ciasto kopiec kreta
ciasto kopiec kreta
  • kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka
  • cytrynowe lub przezroczyste galaretki
  • śmietanka 30% lub 36%
  • cukier puder
  • mleczna czekolada
  • banany
  • sok z cytryny

Czas przygotowania – 50 min.

Herbatniki lub ciasteczka ułóż w okrąg o średnicy 20-24 cm. Możesz użyć tortownicy o takiej średnicy lub po prostu wykorzystać blachę, czy też deskę. Banany obierz i obficie skrop […]

Zdjęcia czytelników:

kopiec kreta bez pieczenia

Ciasto wykonane przez Annę



prosty przepis na kopiec kreta bez pieczenia
ciasto kopiec kreta na zimno – przepis bez pieczenia

Oto pięć innych pomysłów na pyszne ciasta z bananami, które nie wymagają pieczenia:

Tarta bananowa z kremem budyniowym

Tarta bananowa z kremem budyniowym to pyszny i łatwy w wykonaniu deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom bananów. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch wyłożyć masę z bananów, mleka kokosowego oraz białej czekolady. Całość udekorować kremem budyniowym, na którym umieszczamy plasterki bananów.

Ciasto bananowe z masą orzechową

Ciasto z bananami i masą orzechową to propozycja dla miłośników połączenia słodyczy z orzechowym smakiem. Wystarczy zblendować banany z masłem orzechowym, dodać płatki owsiane, migdały oraz syrop klonowy, a następnie uformować z masy ciasto i schłodzić je w lodówce.

Sernik z bananami i karmelem

Sernik z bananami i karmelem to połączenie delikatnego smaku sera i słodkiego karmelu z dodatkiem soczystych kawałków bananów. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch dodać masę serową z bananami i karmelem. Całość schłodzić w lodówce i udekorować kawałkami bananów oraz bitą śmietaną.

Sprawdź również przepis na sernik karmelowy bez pieczenia – https://viagusto.pl/sernik-karmelowy-na-zimno-prosty-przepis/

Deser bananowo-czekoladowy z musem jagodowym

Deser bananowo-czekoladowy z musem jagodowym to idealna propozycja na letnią przekąskę. Banany zblendować z mlekiem kokosowym i roztopioną czekoladą, a następnie ułożyć na spodzie z herbatników lub kruchych ciastek. Całość schłodzić w lodówce, a przed podaniem na wierzch dodać mus jagodowy, przygotowany z mrożonych jagód i syropu klonowego.

Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami

Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami to propozycja dla miłośników połączenia słodkiego smaku bananów z lekkim orzechowym aromatem. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch wyłożyć masę z blendowanych bananów, mascarpone oraz syropu klonowego. Całość posypać orzechami i schłodzić w lodówce.

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.