Ciasto kopiec kreta bez pieczenia to klasyczny i uwielbiany deser, ale w wersji na zimno! Ciasto charakteryzuje się przede wszystkim łatwością i szybkością przygotowania, a także swoim wyjątkowym smakiem. To ciasto bez pieczenia, w którym spód stanowią kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka, na których umieszczamy banany. Całość przykrywamy kremem, a wierzch ciasta posypujemy kruszonką z herbatników lub ciasteczek.
Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów
Przepis na ciasto kopiec kreta bez pieczenia pochodzi z eBooka “Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów“. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy.
W eBooku znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia:
- Orzechowy serniczek z Nutellą
- Cytrynowy sernik z bitą śmietaną
- Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami
- Orzechowy łom z czekoladą
- Czekoladowe ciasto a’la tiramisu
- Mleczne Oreo na kakaowym spodzie
- Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną
- Tarta z truskawkową pianką
- Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte
- Kokosowe ciasto z białą czekoladą
- Miętowy wafel z cukierkami
- Brzoskwiniowy sernik gotowany
- Giotto – czyli ciasto z orzechami laskowymi
- Kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych
- Kopiec kreta bez pieczenia
Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/ciasta-i-desery/ciasta-bez-pieczenia-15-przepisow/
Składniki – ciasto kopiec kreta na zimno
- kakaowe herbatniki lub kruche ciasteczka
- cytrynowe lub przezroczyste galaretki
- śmietanka 30% lub 36%
- cukier puder
- mleczna czekolada
- banany
- sok z cytryny
Czas przygotowania – 50 min.
Herbatniki lub ciasteczka ułóż w okrąg o średnicy 20-24 cm. Możesz użyć tortownicy o takiej średnicy lub po prostu wykorzystać blachę, czy też deskę. Banany obierz i obficie skrop […]
Zdjęcia czytelników:
Ciasto wykonane przez Annę
Oto pięć innych pomysłów na pyszne ciasta z bananami, które nie wymagają pieczenia:
Tarta bananowa z kremem budyniowym
Tarta bananowa z kremem budyniowym to pyszny i łatwy w wykonaniu deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom bananów. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch wyłożyć masę z bananów, mleka kokosowego oraz białej czekolady. Całość udekorować kremem budyniowym, na którym umieszczamy plasterki bananów.
Ciasto bananowe z masą orzechową
Ciasto z bananami i masą orzechową to propozycja dla miłośników połączenia słodyczy z orzechowym smakiem. Wystarczy zblendować banany z masłem orzechowym, dodać płatki owsiane, migdały oraz syrop klonowy, a następnie uformować z masy ciasto i schłodzić je w lodówce.
Sernik z bananami i karmelem
Sernik z bananami i karmelem to połączenie delikatnego smaku sera i słodkiego karmelu z dodatkiem soczystych kawałków bananów. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch dodać masę serową z bananami i karmelem. Całość schłodzić w lodówce i udekorować kawałkami bananów oraz bitą śmietaną.
Sprawdź również przepis na sernik karmelowy bez pieczenia – https://viagusto.pl/sernik-karmelowy-na-zimno-prosty-przepis/
Deser bananowo-czekoladowy z musem jagodowym
Deser bananowo-czekoladowy z musem jagodowym to idealna propozycja na letnią przekąskę. Banany zblendować z mlekiem kokosowym i roztopioną czekoladą, a następnie ułożyć na spodzie z herbatników lub kruchych ciastek. Całość schłodzić w lodówce, a przed podaniem na wierzch dodać mus jagodowy, przygotowany z mrożonych jagód i syropu klonowego.
Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami
Ciasto bananowe z kremem mascarpone i orzechami to propozycja dla miłośników połączenia słodkiego smaku bananów z lekkim orzechowym aromatem. Spód można przygotować z herbatników lub kruchych ciastek, a na wierzch wyłożyć masę z blendowanych bananów, mascarpone oraz syropu klonowego. Całość posypać orzechami i schłodzić w lodówce.