Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaCiasto jak lody Ben and Jerry’s Cookie Dough S’witch Up

Ciasto jak lody Ben and Jerry’s Cookie Dough S’witch Up

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Ciasto jak lody Ben and Jerry's Cookie Dough S'witch Up

Przepis na niezwykłe ciasto jak lody Ben & Jerry’s! To ciasto bez pieczenia inspirowane jest waniliowo-mlecznymi lodami z kawałkami czekoladowych ciasteczek i jadalnego surowego ciasta.

Ciasto jest przepyszne i dosłownie uzależniające – to połączenie kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jeśli jesteś fanem lodów Ben & Jerry, to na pewno pokochasz również smak tego ciasta!

Jak zrobić jadalne surowe ciasto?

Jadalne surowe ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru (brązowego i białego), mleka, a także wanilii i szczypty soli. Przygotowanie surowego ciasta, które można jeść, zaczynamy od upieczenia mąki pszennej – dzięki temu będzie można ją bez obaw jeść! Następnie masło utarte z cukrem mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe. Dokładny przepis i proporcje składników na jadalne surowe ciasto znajdziesz poniżej.

Jakie ciasta z mascarpone warto zrobić?



Przepis na ciasto jak lody Ben and Jerry’s

Ciasto jak lody Ben and Jerry's Cookie Dough S'witch Up

Ciasto jak lody Ben and Jerry's

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 22 głos/y )

składniki

Składniki na spód ciasta:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 20 g białego cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Składniki na krem śmietankowy:
  • 700 ml śmietanki 30% (słodkiej)
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
Pozostałe składniki:
  • 350 g ciasteczek Oreo (2 opakowania)
  • 50 g czekolady (mlecznej lub deserowej)

 

Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.

przygotowanie

  1. Aby przygotować spód ciasta, najpierw mąkę pszenną należy upiec, aby można było ją użyć do przygotowania jadalnego surowego ciasta. Aby to zrobić, piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Mąkę pszenną wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 7-8 minut.
  2. Następnie mąkę wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie masło utrzyj z cukrem brązowym i białym. Całość ucieraj przez około 5 minut. Teraz dodaj strużką mleko i ekstrakt waniliowy - wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj sól i wsyp upieczoną (i wystudzoną) mąkę pszenną. Wszystko wymieszaj, po czym gotowym ciastem wylep spód formy. Proporcje są na kwadratową formę (24x24 cm). Formę z gotowym spodem włóż do lodówki.
  3. Teraz przygotuj śmietankowy krem z mascarpone. Na początek żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut. W tym czasie schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misce, a następnie ubijaj przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i cukier puder - wymieszaj. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Letnią żelatynę wlej strużką do śmietankowego kremu, cały czas mieszając całość mikserem.
  4. Każde ciasteczko Oreo pokrusz na 4-5 części.
  5. Połowę kremu śmietankowego wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj, a na krem wyłóż pokruszone ciasteczka Oreo i lekko je dociśnij.
  6. Na ciasteczka Oreo wyłóż drugą część śmietankowego kremu. Wyrównaj, a wierzch posyp startą na dużych oczkach czekoladą.
  7. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem, aby stężało.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.