Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym to przepis na szybką przekąskę na ciepło. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także na każdą imprezę. Zawinięte ciasto francuskie po upieczeniu prezentuje się bardzo przyciągająco!
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem krok po kroku

składniki
- 1 op. ciasta francuskiego (275 g)
- 100 g sera żółtego (użyłam sera mozzarella)
- 200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- 75 g passaty pomidorowej
- 30 ml śmietanki 30%
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- pieprz
przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz przetarty czosnek. Dodaj szpinak, sól i pieprz.
- Podsmażaj do momentu odparowania wody. Na koniec dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
- Ciasto francuskie przekrój na pół wszerz. Połowę posmaruj passatą pomidorową. Następnie wyłóż połowę startego sera, szpinak, a na koniec drugą połowę startego sera. Całość przykryj drugą częścią ciasta. Boki ponacinaj nożem, a powstałe “macki” przekręć, każdą osobno.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz 15-20 minut.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

