Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek – czyli ciasto Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest w ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za to smak… powala na kolana!
Jak przygotować ciasto Ferrero Rocher?

składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 50 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Kolejno dodawaj partiami cukier oraz przesianą mąkę wymieszaną ze skrobią, kakao, drobno posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj olej.
Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (użyłam tortownicy o śr. 24 cm). Piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.
Poncz:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżeczka alkoholu
Wszystkie składniki wymieszaj. Każdą warstwę ciasta zwilż ponczem.
Krem:
- 200 g masła
- 250 g kremu czekoladowego (np. Nutelli)
- 80 g masła orzechowego
- 12 szt. (150 g) czekoladek Ferrero Rocher
Miękkie masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Następnie dodawaj po łyżce kremu czekoladowego i masła orzechowego, cały czas ucierając. Na koniec dodaj pokruszone czekoladki. Całość wymieszaj łyżką.
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 fix do bitej śmietany
- 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- 4 szt. (50 g) czekoladek Ferrero Rocher
Wykończenie ciasta:
Krem podziel na 3 części. Na spodnią warstwę ciasta wyłóż ⅓ kremu. Rozsmaruj, przyłóż drugą częścią ciasta, następnie ponownie wyłóż krem i ciasto. Ostatnią część kremu rozsmaruj na wierzchu i na bokach ciasta. Boki możesz obsypać startą czekoladą.
Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany i cukier puder. Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta. Wierzch udekoruj startą czekoladą i czekoladkami Ferrero Rocher.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).



