Na pewno jedliście już niejedno ciasto z dynią. Postanowiłam, że zrobię je w wersji ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Do mojego pysznego przepisu nie użyłam jajek.
Zależało mi na tym, aby ciasto było naprawdę dobrej jakości – oczywiście najważniejsza jest dynia. W tym celu skorzystałam z oferty Zielonego Sklepu. Znajdziesz w nim ekologiczne warzywa i owoce, zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki i środki czystości.
Dynia, która dotarła do mnie w paczce wraz z innymi produktami była w świetnym stanie 🙂 Jeśli również szukasz warzyw i owoców z ekologicznych upraw sprawdź ofertę Zielonego Sklepu 🙂
Link do sklepu: https://zielonysklep24.pl/
Do innych produktów, które użyłam w przepisie przejdziesz klikając w odpowiedni składnik.

składniki
- 1 szklanka puree z dyni (ok. 275 g)
- 1 szklanka mąki (u mnie 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej)
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (100 g)
- 1/2 szklanki cukru brązowego (80 g)
- 1/3 szklanki oleju (50 ml)
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce i przełóż do formy. Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować