Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam 🙂
Drożdżowe ze śliwkami – przepis

składniki
Ciasto:
- 3, 5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej, możesz też użyć innej)
- 40 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru (150g)
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- szczypta soli
- ok. 1kg świeżych lub mrożonych śliwek (możesz też użyć innych owoców, na przykład truskawek)
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 30 g kokosu
przygotowanie
- Drożdże pokrusz i dodaj do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i około 50 ml mleka (1/4 z całości) – składniki te odbierz ze składników na ciasto. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut).
- W tym czasie jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Kiedy rozczyn wyrośnie dodaj go do mąki, całość wymieszaj. Następnie dodaj utarte jajka z cukrem – ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałe mleko, olej i szczyptę soli. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 15 – 20 minut.
- Następnie ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Aby przygotować kruszonkę wszystkie składniki połącz ze sobą.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na formę do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce (jeśli używasz mrożone, najlepiej wyciągnij je 2 godziny wcześniej z zamrażarki i podczas wykładania na ciasto lekko odciśnij z rozmrożonej wody).
- Na wierzch pokrusz kruszonkę. Ciasto włóż do zimnego piekarnika i wtedy go włącz (dzięki temu na pewno pięknie urośnie w nagrzewającym się piekarniku). Piecz około 50 – 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciasta.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane
