Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje i wygląda jak ciastka Delicje!
Przepis, który znajdziesz poniżej jest w wersji wegańskiej, czyli z dodatkiem agaru, ale możesz również zrobić je z żelatyną.
Jak zrobić ciasto bez jajek z galaretką i polewą?
Na początek upiecz ciasto – aby przygotować ciasto wystarczy wymieszać mokre składniki i dodać do nich suche składniki. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym ponczujemy.
W międzyczasie przygotowujemy galaretką na bazie dżemu. Galaretkę wykładamy na ciasto, a całość polewamy roztopioną czekoladą.

Przepis na wegańskie ciasto Delicja
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Ciasto warszawskie – przepis
- Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i parmezanem
- Muffiny Reeses z masłem orzechowym
- Deser Balladyna z malinami
- Proste ciasto imbirowe bez pieczenia
- Babka cynamonowa z rodzynkami



2 komentarze
Witam, właśnie zabieram się za pieczenie ciasta z galaretką i utknęłam na oleju. Czy to ma być olej kokosowy, czy np. słonecznikowy. Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem co mam robić. Pozdrawim
Ja użyłam oleju rzepakowego i takiego też najbardziej polecam użyć 🙂 Chociaż można również skorzystać z oleju słonecznikowego lub roztopionego oleju kokosowego.