Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje i wygląda jak ciastka Delicje!
Przepis, który znajdziesz poniżej jest w wersji wegańskiej, czyli z dodatkiem agaru, ale możesz również zrobić je z żelatyną.
Jak zrobić ciasto bez jajek z galaretką i polewą?
Na początek upiecz ciasto – aby przygotować ciasto wystarczy wymieszać mokre składniki i dodać do nich suche składniki. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym ponczujemy.
W międzyczasie przygotowujemy galaretką na bazie dżemu. Galaretkę wykładamy na ciasto, a całość polewamy roztopioną czekoladą.
Przepis na wegańskie ciasto Delicja
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z tortellini bez majonezu!
- Budyniowy orzechowiec – ciasto bez pieczenia z orzechami
- Szybkie dania na Wigilię – 8 przepisów
- Buraczki do obiadu z wodą z ogórków kiszonych!
- Jakie orzechy i nasiona warto dodać do sałatek i koktajli?
- 10 najlepszych sałatek na Boże Narodzenie 2024
2 komentarze
Witam, właśnie zabieram się za pieczenie ciasta z galaretką i utknęłam na oleju. Czy to ma być olej kokosowy, czy np. słonecznikowy. Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem co mam robić. Pozdrawim
Ja użyłam oleju rzepakowego i takiego też najbardziej polecam użyć 🙂 Chociaż można również skorzystać z oleju słonecznikowego lub roztopionego oleju kokosowego.