Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje i wygląda jak ciastka Delicje!
Przepis, który znajdziesz poniżej jest w wersji wegańskiej, czyli z dodatkiem agaru, ale możesz również zrobić je z żelatyną.
Jak zrobić ciasto bez jajek z galaretką i polewą?
Na początek upiecz ciasto – aby przygotować ciasto wystarczy wymieszać mokre składniki i dodać do nich suche składniki. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym ponczujemy.
W międzyczasie przygotowujemy galaretką na bazie dżemu. Galaretkę wykładamy na ciasto, a całość polewamy roztopioną czekoladą.

Przepis na wegańskie ciasto Delicja

składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 200 ml mleka roślinnego
- 75 g oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Poncz:
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Galaretka:
- 280 g dżemu (użyłam wiśniowego, świetnie sprawdzi się również dżem pomarańczowy lub malinowy)
- 200 ml wody
- 8 g agaru (w wersji niewegańskiej można użyć 2,5 łyżeczki żelatyny zamiast agaru)
- 30 g cukru pudru
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g margaryny roślinnej (lub masła w wersji niewegańskiej)
- 1 łyżka cukru pudru
przygotowanie
- Na początek przygotuj ciasto – w jednej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę kurkumy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Następnie do mokrych składników wsyp w 4 partiach suche składniki i całość wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy 24×24 cm i wyrównaj. Ciasto piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu obkrój boki ciasta, ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie możesz przygotować galaretkę. Do rondelka wlej wodę oraz dodaj dżem. Zagotuj i dodaj agar oraz cukier puder. Całość gotuj 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
(Jeśli przygotowujesz galaretkę z żelatyną, do gorącej wody dodaj żelatynę i rozmieszaj do rozpuszczenia, po czym wlej do dżemu i wymieszaj.) - Kiedy ciasto wystygnie, skrój wierzch, aby ciasto wyrównać. Następnie naponczuj ciasto wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Na naponczowane ciasto wyłóż tężejącą galaretkę – czyli nie lejącą – taką o konsystencji dżemu. Galaretkę wyrównaj i odstaw do całkowitego stężenia.
- Na koniec na galaretkę wylej polewę – gorzką czekoladę i margarynę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym wymieszaj z cukrem pudrem. Polewę wyrównaj i odstaw do zastygnięcia.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis



2 komentarze
Witam, właśnie zabieram się za pieczenie ciasta z galaretką i utknęłam na oleju. Czy to ma być olej kokosowy, czy np. słonecznikowy. Proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem co mam robić. Pozdrawim
Ja użyłam oleju rzepakowego i takiego też najbardziej polecam użyć 🙂 Chociaż można również skorzystać z oleju słonecznikowego lub roztopionego oleju kokosowego.