Przepis na kawową tartę inspirowaną uwielbianą kawą! Ciasto Dalgona Coffee składa się z kruchego spodu, mlecznego kremu oraz puszystej kawowej pianki. Zobacz przepis i przenieś się w niezwykłą rozkosz, którą gwarantuje każdy kawałek tej tarty.
Tartę Dalgona Coffee możesz przygotować jako deser na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Ciasto przypadnie do gustu każdemu, kto lubi smak kawy.
Jak zrobić tartę z mlecznym kremem i kawową pianką?
Ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach:
- zarób kruche ciasto na spód tarty, schłodź je, a następnie upiecz,
- przygotuj mleczny krem – masło utrzyj, a następnie dodaj mleko z cukrem oraz mleko w proszku – gotowy krem wyłóż na kruchy spód,
- zrób kawową piankę inspirowaną kawą Dalgona – ubij piankę, a na koniec dodaj do niej żelatynę lub agar.
Dokładny przepis oraz proporcje składników na kawową tartę znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kawą:
PRZEPIS – Ciasto Dalgona Coffee

składniki
Składniki na kruche ciasto na tartę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Składniki na krem mleczny:
- 100 ml mleka
- 40 g cukru
- 60 g masła
- 130 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na kawową piankę:
- 80 ml wody
- 80 g cukru
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki żelatyny lub 3 łyżeczki agaru
przygotowanie
Jak zrobić kruche ciasto na tartę?
- Wszystkie składniki posiekaj nożem, a następnie wyrób zwarte ciasto. Możesz też zarobić ciasto za pomocą robota kuchennego.
- Gotowe ciasto włóż na 15 minut do zamrażarki. Następnie wylep ciastem formę na tartę o średnicy 24 cm – wylep spód oraz boki na wysokość 2 cm. Możesz też rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy 28 cm i następnie przełożyć je do formy.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, aby nie wyrósł. Ciasto piecz 20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Jak zrobić krem mleczny?
- Mleko zagotuj, a następnie wymieszaj z cukrem do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki.
- Kiedy mleko wystygnie, masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Do masła dodaj mleko i mleko w proszku (dodaj wszystkie składniki na raz) i całość wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż ją na kruche ciasto i wyrównaj. Włóż do lodówki.
Jak zrobić piankę kawową?
- Agar lub żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (użyj tyle wody, aby tylko zalać agar lub żelatynę). Wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
- W tym czasie wodę zagotuj i dodaj do niej cukier i kawę rozpuszczalną. Całość ubijaj 5-6 minut – powinieneś otrzymać puszystą piankę.
- Jeśli używasz agaru, napęczniały przełóż do małego rondelka i podgrzewaj do momentu zagotowania. Natomiast napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie gotuj).
- Kiedy rozpuszczony agar/żelatyna lekko ostygnie, dodawaj cienką strużką do kawowej pianki, cały czas mieszając. Wymieszany krem wyłóż na mleczny krem. Polecam wyłożyć łyżką.
- Ciasto włóż na noc do lodówki, aby stężało.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:






Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych