Ciasto czekoladowe z gruszkami to przepis, w którym gruszki w całości upieczone są w wilgotnym cieście! Soczyste gruszki zanurzone w czekoladowym cieście, a wszystko to polane pyszną czekoladową polewą. Zobacz przepis na to pyszne i imponująco wyglądające ciasto.
Jakie gruszki najlepiej nadają się do tego ciasta?
Najlepiej użyć dojrzałych, ale twardych gruszek, takich jak konferencja czy Williamsa. Ważne jest, aby gruszki nie były zbyt miękkie, ponieważ mogą się rozpadać podczas gotowania w syropie.
Jakie są najczęstsze błędy przy przygotowywaniu ciasta czekoladowego?
Najczęstsze błędy to nadmierne mieszanie ciasta po dodaniu mąki, co powoduje, że ciasto staje się ciężkie oraz zbyt długie pieczenie, które prowadzi do przesuszenia. Ważne jest również, aby składniki miały temperaturę pokojową przed rozpoczęciem przygotowywania.
Czy ciasto czekoladowe z gruszkami można podać na ciepło?
Tak, ciasto czekoladowe z gruszkami smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podgrzanie ciasta przed podaniem sprawia, że polewa czekoladowa staje się bardziej płynna i ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami
składniki
- 3 duże lub 4 średniej wielkości gruszki
- 600 ml wody
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 180 g masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 80 g czekolady deserowej
- 50 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na polewę z czekolady:
- 100 g czekolady deserowej
- 80 g śmietanki 30% (słodkiej)
- 20 g masła
przygotowanie
Jak przygotować gruszki w syropie do ciasta?
Obierz gruszki, pozostawiając ogonki. W garnku zagotuj 600 ml wody ze 150 g cukru i 1 łyżką soku z cytryny, tworząc syrop. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i włóż gruszki. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie rozpadną się. Wyjmij gruszki z syropu i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
W misce utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Czekoladę deserową rozpuść (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i wystudź ją, a następnie dodaj do masy maślanej, wymieszaj. Następnie dodaj mleko i ponownie wymieszaj ciasto. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy.
Jak upiec ciasto czekoladowe z gruszkami?
Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm. Wyrównaj, a następnie w cieście ułóż pionowo wystudzone gruszki, lekko wciskając je w ciasto. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu zostaw ciasto jeszcze na 20 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjmij o pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto?
Śmietankę wlej do rondelka i podgrzewaj na mały ogniu do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj do niej kostki czekolady deserowej i masło. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Kiedy czekolada lekko wystygnie, ale nadal będzie lejąca, polej nią wystudzone ciasto. Całość odstaw do zastygnięcia polewy.
Zobacz również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- czekoladowe ciasto Kit Kat
- czekoladowy łom z orzechami
- czekoladowe ciasto Nesquik
- proste brownie bez jajek
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




