Prosty przepis na śmietanowiec z galaretką i Colą! Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach – przypadnie do gustu każdemu, kto lubi smak Coli.
Przepis możesz wykorzystać do przygotowania deseru na imprezę, urodziny, a także jako ciasto do niedzielnej kawy.
Stylowe szklanki – poznaj La Rochere
Ciasto z Colą będzie pysznie smakować ze szklanką Coli!
A jakie szklanki wybrać do podania Coli? Polecam sprawdzić francuskie szkło La Rrochere – szklanka koktajlowa z kolekcji Blossom pięknie podkreśla każdy napój.
Link do szklanek – https://e-kuchcikowo.pl/9231-blossom-160ml-h7cm-deisgn-jean-francois-dor

Jak zrobić śmietanowiec z galaretką?
Przygotowanie tego ciasta Coca Cola można podzielić na kilka prostych kroków:
- Galaretki rozpuść w Coli i odstaw do stężenia, po czym pokrój je w kostkę.
- Kolejne galaretki rozpuść, a śmietankę ubij na sztywno.
- Do śmietanki dodaj rozpuszczone galaretki.
- Całość wymieszaj z pokrojoną w kostkę stężałą galaretką i wyłóż na spód z biszkoptów.
I gotowe!
Śmietanowiec z galaretką i Colą jest jednym z najprostszych ciast bez pieczenia. Dokładny przepis i proporcje składników znajdziesz poniżej.


Sprawdź również inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia – https://viagusto.pl/szybkie-ciasta-bez-pieczenia-15-przepisow/
PRZEPIS – CIASTO COCA COLA

składniki
Składniki na spód śmietanowca:
- około 120 g biszkoptów (okrągłych)
Galaretka o smaku Coli:
- 2 cytrynowe galaretki (lub przezroczyste)
- 500 ml napoju typu Cola (użyłam Coli Zero)
Składniki na część śmietanową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 cytrynowe galaretki (lub przezroczyste)
- 350 ml napoju typu Cola (użyłam Coli Zero)
- 3 łyżki cukru pudru
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
- Na początku przygotuj galaretkę do pokrojenia w środek ciasta. 500 ml coli zagotuj, a następnie zdejmij z ognia, dodaj 2 cytrynowe galaretki i wymieszaj do rozpuszczenia galaretki. Całość przelej do miseczki i odstaw do całkowitego zastygnięcia. Kiedy galaretka ostygnie, możesz włożyć ją do lodówki – przyspieszy to zastygnięcie.
- Kiedy galaretka zastygnie, wyciągnij ją z miseczki i pokrój w kostkę.
- Na spodzie kwadratowej formy 24×24 cm ułóż warstwę biszkoptów.
- Kolejne dwie galaretki rozpuść w 350 ml coli – colę zagotuj, po czym wymieszaj z galaretkami do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy galaretki będą już chłodne, przejdź do ubicia śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder i wymieszaj. Na koniec wlej strużką wystygniętą galaretkę i całość wymieszaj.
- Teraz do powstałego kremu dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę – wymieszaj łyżką i całość wyłóż na spód z biszkoptów. Wyrównaj i włóż do lodóki do zastygnięcia.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych


Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
1 komentarzy
Świetny pomysł, smaczny deser 🙂