Przepis na przepyszne ciasto Biały Lion bez pieczenia. To ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym z kajmakiem, przełożone ryżem preparowanym oraz z białą czekoladą na wierzchu. Ciasto sprawdzi się jako deser na każdą okazję.
Jak zrobić krem do ciasta Biały Lion?
Krem do ciasta Biały Lion przygotuj na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, budyniu i kajmaku (masy krówkowej). Na początek należy przygotować budyń z mleka, żółtek, mąki i cukru. Następnie w misce ubijamy mascarpone ze schłodzoną śmietanką kremówką. Kolejno dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i kajmaku. Dokładne proporcje znajdziesz poniżej.
Jak długo ciasto Biały Lion powinno chłodzić się w lodówce?
Gotowe ciasto polecam włożyć na minimum 4-6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu warstwy ciasta połączą się, a krem stężeje.
W jakiej formie zrobić ciasto Biały Lion?
Poniższe proporcje są na kwadratową formę (taką o wymiarach 24×24 cm). Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Przepis na ciasto Biały Lion bez pieczenia
Zobacz również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
- ciasto Balladyna bez pieczenia
- sernik na zimno z mango
- ciasto z serkiem Philadelphia i dżemem
- prosty budyniowiec z arbuzem
- ciasto malinowa Delicja