Biała Cytrynka to biszkopt cytrynowy z kremem z białej czekolady. To połączenie idealnie dopełniających się smaków. Ciasto polecam przygotować na każdą okazję! Będzie pysznie smakować z kawą, czy jako ciasto na przyjęciu rodzinnym.
Spis treści:
Jak zrobić cytrynowy biszkopt?
Zrobienie cytrynowego biszkoptu jest bardzo proste! Wystarczy, że zrobisz tradycyjne ciasto na biszkopt, ubijając białka, a następnie dodając do nich cukier, żółtka i mąkę. Na koniec do biszkopta dodaj startą skórkę z cytryny. Dokładny przepis na taki cytrynowy biszkopt znajdziesz poniżej.
Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej?
Tak, biszkopt do ciasta jak najbardziej można upiec dzień wcześniej. Dzięki temu biszkopt odpowiednio wystygnie, więc będzie się dobrze przekrawał.
Jak naponczować biszkopt?
Poncz do biszkopta można zrobić na wiele sposobów. Do ciasta Biała Cytrynka najlepiej będzie pasował poncz z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Można również użyć delikatnie posłodzonej herbaty cytrynowej lub zielonej. Poncz najlepiej rozprowadzić silikonowym pędzelkiem lub łyżką.


Przepis na biszkopt cytrynowy z kremem
Zobacz również inne przepisy na ciasta biszkoptowe z kremem
- ciasto Miętowa Rozpusta
- ciasto z winogronem i galaretką
- makowe ciasto z kremem cytrynowym
- wuzetka z kremem porzeczkowym
- ciasto z dziurami wypełnionymi galaretką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
