Bardzo łatwe i delikatne ciasto bez pieczenia. Połączenie lekkiego kremu z kaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem.

składniki
Spód:
- kilka herbatników, ciasteczek, biszkoptów, podpłomyków lub wafel tortowy (ja użyłam podpłomyków)
Krem:
- 200 g kaszy jaglanej + 500 ml wody
- 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka lite)
- 5 łyżek wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru (użyłam cukru z agawy – ma niski indeks glikemiczny, polecam ze sklepu ymt24.pl – link: https://ymt24.pl/bio-cukier-z-agawy-200g-intenson )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki kakao lub kawy zbożowej- możesz wybrać którąś z opcji, aby zmienić smak kremu na swój ulubiony
Galaretka z rabarbarem:
- 400 g rabarbaru
- 400 ml wody
- 2 galaretki o ulubionym smaku (użyłam galaretek z agarem – truskawkowej i ananasowo-pomarańczowej)
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej gorącą wodą i gotuj 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć całość wody). Ugotowaną kaszę przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj do niej mleczko kokosowe, wiórki kokosowe (lub mąkę kokosową), olej kokosowy, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i opcjonalnie wybrany dodatek (kakao lub kawę). Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę – im lepiej zblendujesz kaszę, tym jej smak będzie lepszy 🙂
- Rabarbar pokrój w wąskie paski (wcześniej warto rabarbar obrać z włókien, zwłaszcza jeśli łodygi są większe i starsze). Następnie rabarbar daj do gotującej się wody i całość gotuj 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj 2 galaretki, dokładnie wymieszaj.
- Na spód formy ułóż herbatniki/ciasteczka/podpłomyki itp., a następnie wyłóż krem z kaszy jaglanej. Na wierzch wylej tężejący rabarbar z galaretkami.
- Ciasto schłodź przez noc w lodówce.
porady
Zamiast rabarbaru możesz użyć truskawek, malin lub innych owoców 🙂


Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi