Ciasto z chrupek kukurydzianych już od pewnego czasu jest na blogu (tutaj przepis: link), tym razem przygotowałam przepis na ciasto bez pieczenia z pałeczek kukurydzianych z dwoma kremami na bazie kaszy kuskus. Całość świetnie przełamuje dodatek powidła. Zapraszam po przepis 🙂
Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

składniki
Składniki na ciasto z pałeczkami kukurydzianymi i kuskusem:
- 12 pałeczek kukurydzianych
- 100 g kaszy kuskus + 250 ml gorącej wody
- 400 ml mleczka kokosowego (co najmniej 80%)
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g masła orzechowego – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl – klik
- 1 łyżka kakao
- 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- 4 łyżki powidła śliwkowego
- ew. 1 łyżka alkoholu – możesz pominąć lub dodać go mniej, ale alkohol świetnie pasuje do tego ciasta (użyłam whisky)
Dodatkowo:
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- kilka posiekanych orzechów (użyłam laskowych)
przygotowanie
Jak zrobić ciasto z kaszą kuskus?
- Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj mleczko kokosowe i całość zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj ją z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i alkoholem.
- Przygotowaną masę podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z masłem orzechowym, a drugą z kakao oraz drobno posiekaną lub startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
- Kolejność ułożenia ciasta w formie jest następujący: 4 pałeczki kukurydziane (ułożone równolegle, ciasno), orzechowa część kremu, 2 łyżki powidła, 4 pałeczki kukurydziane (lekko je dociśnij), czekoladowa część kremu, 2 łyżki powidła i na koniec ostatnie 4 pałeczki kukurydziane (również lekko je dociśnij). Wierzch polej roztopioną, lekko przestudzoną czekoladą i posyp posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto schłodź przez noc w lodówce.


