Ciasto z maślanką i owocami to połączenie pysznego spodu bez pieczenia, lekkiej pianki na bazie maślanki i galaretki oraz owoców. Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto.
Spód do ciasta bez pieczenia przygotujesz z płatków kukurydzianych, daktyli i kakao. Kolejna warstwa ciasta to lekka pianka z maślanką, galaretką i owocami. Wierzch to galaretka.
Przepis na ciasto z maślanką i owocami

składniki
Spód:
100 g płatków kukurydzianych
200 g suszonych daktyli
2 łyżki kakao
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę (nie odciskaj daktyli, ponieważ namoknięte pomogą w uzyskaniu dobrej konsystencji). Daktyle zblenduj na gładką masę, a następnie wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i kakao. Kiedy uzyskasz jednolitą, lepką konsystencję, wylep spód formy. Jeśli masa nie będzie się kleiła, dodaj odrobinę wody.
Środek:
500 ml maślanki
400 g owoców – truskawek, malin, jeżyn lub innych owoców tego typu
1 galaretka przezroczysta + 350 ml wody
3 galaretki owocowe (dobierz smak do owoców) + 200 ml wody
Przezroczystą galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do całkowitego stężenia. Pokrój w kostkę.
Galaretki owocowe rozpuść w 200 ml wody, odstaw do wystudzenia.
Wystudzone galaretki (ale nie stężałe) wymieszaj z maślanką i zblendowanymi owocami. Kiedy masa zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojoną w kostkę przezroczystą galaretką. Całość wylej na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do całkowitego stężenia.
Dodatkowo:
2 galaretki (na wierzch) + 600 ml wody
Galaretki rozpuść w 600 ml wody. Kiedy zaczną tężeć, wylej je na wierzch ciasta.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!

