Ciasta bez pieczenia to najbardziej lubiane przez Was przepisy, dlatego ponownie stworzyłam pyszny deser bez pieczenia. Tym razem spód przygotowałam z mieszanki orzechów i bakalii. Krem to ubita na puszystą piankę woda po cieciorce połączona z gorzką czekoladą. Całość posypałam pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Ciasto bez pieczenia Oreo jest mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach, bardzo aromatyczne i oczywiście wegańskie. Zapraszam! 🙂

składniki
Spód:
- 150 g orzechów (u mnie 100 g orzeszków ziemnych i 50 g orzechów laskowych)
- 30 g płatków migdałowych
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu klonowego
- 1 łyżka wody
Krem:
- 150 ml schłodzonej wody po cieciorce (aquafaby)
- 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
Dodatkowo:
- 16 ciasteczek Oreo
przygotowanie
- Orzechy zmiel w młynku do kawy, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Powstałą masą wylep spód formy.
- Od ciasteczek Oreo oddziel krem (najlepiej za pomocą zwilżonego noża). Krem rozłóż na przygotowanym spodzie.
- Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Czekolada powinna być dość mocno przestudzona, ale nadal płynna. Schłodzoną wcześniej przez co najmniej dobę wodę po cieciorce umieść w wysokim naczyniu. Dodaj sok z cytryny i za pomocą miksera na najwyższych obrotach aquafabę ubijaj przez około 5 minut – powinna powstać puszysta pianka. Po tym czasie stopniowo dodawaj cukier puder oraz roztopioną czekoladę.
- Gotowy krem czekoladowy wyłóż na krem z ciasteczek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z Oreo.
- Ciasto schłodź w lodówce przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
