Ciasto bez pieczenia z mascarpone i bitą śmietaną to przepis na pyszny deser! Ciasto składa się z trzech kremów przełożonych herbatnikami i biszkoptami. Deser jest kremowy, puszysty i pięknie się prezentuje.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia na dużą blachę?
Ciasto przygotujesz z mascarpone i śmietanki 30% – jest to baza każdego z kremów. Ubity ser mascarpone i śmietankę dzielimy na 3 części. Następnie przygotowujemy trzy kremy – jeden czekoladowy, kolejny z białą czekoladą, a ostatni z masłem orzechowym i kajmakiem.
Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone

składniki
- 200 g herbatników (najlepiej kakaowych)
- 120 g biszkoptów
- 1 kg sera mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
Krem czekoladowy:
- 200 g kremu typu Nutella
- 80 g czekolady (użyłam czekolady gorzkiej 43%)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Krem z białą czekoladą:
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Krem orzechowy:
- 400 g kajmaku
- 120 g twardego masła orzechowego (najlepiej z zawartością 100% orzechów)
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Do posypania na wierzch ciasta:
- 20 g czekolady (pozostałe z masy czekoladowej)
- 1 łyżka kakao
Przełożenie ciasta to:
- herbatniki
- krem czekoladowy
- biszkopty
- krem z białą czekoladą
- herbatniki
- krem orzechowy
przygotowanie
Jak zrobić masę z mascarpone i śmietany?
Schłodzony ser mascarpone oraz schłodzoną śmietankę 30% umieść w dużej misce. Całość ubij na sztywno.
Ubitą śmietanę z mascarpone podziel na 3 części.
Jak zrobić krem do ciasta z Nutellą?
Do pierwszej części dodaj Nutellę, startą na dużych oczkach tarki czekoladę, kakao oraz cukier puder – całość dokładnie wymieszaj mikserem. Łyżeczkę żelatyny rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i dodaj do kremu, po czym ponownie wymieszaj całość.
Na spodzie dużej formy wyłóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż czekoladowy krem, a na kremie ułóż warstwę biszkoptów.
Jak zrobić krem z białej czekolady?
Następnie przejdź do zrobienia drugiego kremu – do części mascarpone z bitą śmietaną dodaj startą na małych oczkach tarki białą czekoladę oraz cukier puder. Całość wymieszaj mikserem, a następnie żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do kremu, wymieszaj.
Gotowy krem wyłóż na biszkopty – rozsmaruj równomiernie, a na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Krem kajmakowy – jak zrobić?
Ostatnią część mascarpone i śmietany wymieszaj z kajmakiem i masłem orzechowym. Na koniec rozpuść żelatynę i wymieszaj ją z kremem. Krem wyłóż na herbatniki.
Wierzch posyp startą czekoladą i oprósz kakao. Ciasto podawaj schłodzone.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz
- Ciasto Raffaello – szybkie ciasto z mlekiem w proszku
- Dzień Chłopaka, czyli świetna okazja do poznania marketingu afiliacyjnego





3 komentarze
Jest super
Jest napewno bardzo smaczne
Cena za skladniki przerazajaca:)