Ciasto z konfiturą z żurawiny – czyli idealny przepis na Święta. To ciasto bez pieczenia na herbatnikach przełożone jest pysznym kremem na bazie mleka w proszku, a całość zwieńcza bita śmietana. Zobacz jak przygotować pyszne świąteczne ciasto!
Ciasto składa się z kilku warstw mlecznego kremu, przekładanego herbatnikami. Część kremu jest z dodatkiem konfitury z żurawiny, a druga część to masa z kakao i czekoladowym kremem. Warto zrobić to ciasto na Święta – jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Jakie ciasto zrobić na Święta Bożego Narodzenia?
Świąteczne ciasta to nie tylko pierniki i makowce, ale również wiele innych propozycji. Na świąteczny stół warto przygotować sernik. Polecam przepis na sernik z powidłami i czekoladą – smak ten zachwyci każdego! Ciasta z orzechami, czekoladą, miodem oraz bakaliami to również świąteczne smaki. Możesz przygotować kruche ciasto z orzechami lub obfity w bakalie keks. Warto sięgnąć również po tradycyjne przepisy – świetnie sprawdzi się metrowiec, drożdżowa strucla z makiem, miodownik oraz królewiec.
Sprawdź również inne pomysły na świąteczne ciasta:
PRZEPIS – CIASTO BEZ PIECZENIA NA HERBATNIKACH
składniki
- około 400 g herbatników
Składniki na krem z mlekiem w proszku:
- 400 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kremu czekoladowego (typu Nutella)
- 250 g konfitury z żurawiny
Składniki na bitą śmietanę na wierzch ciasta:
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub 1,5 łyżeczki agaru
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić krem z mlekiem w proszku?
- Mleko zagotuj, a następnie wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym do rozpuszczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a masło wyciągnij z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej.
- Następnie masło ubij na puszystą masę – ubijaj przez około 6 minut. Do masła dodaj wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku (dodaj wszystkie składniki na raz) – całość wymieszaj.
- Z powstałej masy odłóż 1/3 i tę odłożoną część wymieszaj z kakao i kremem czekoladowym.
- Do pozostałej 2/3 masy dodaj konfiturę z żurawiny – wymieszaj.
Jak przełożyć ciasto z konfiturą z żurawiny?
- Na spodzie formy 24×24 cm ułóż warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu z żurawiną – wyrównaj i ułóż drugą warstwę herbatników.
- Następnie wyłóż krem z kakao, na krem kolejną część herbatników i drugą część kremu z żurawiną.
- Na wierzchu również ułóż warstwę herbatników.
Jak zrobić bitą śmietanę na wierzch ciasta?
- Agar lub żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (użyj tyle wody, aby tylko zalać agar lub żelatynę). Wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
- Jeśli używasz agaru, napęczniały przełóż do małego rondelka i podgrzewaj do momentu zagotowania. Natomiast napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie gotuj).
- W międzyczasie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Na koniec dodaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając.
- Kiedy rozpuszczony agar/żelatyna będzie letni/a, dodawaj po trochę do ubitej śmietany, całość mieszając.
- Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i wyrównaj. Wierzch oprósz kakao lub posyp startą czekoladą.
Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na noc), aby stężało.
Podsumowując, całe ciasto powinno wyglądać tak:
- Herbatniki
- Krem z konfiturą z żurawiny
- Herbatniki
- Krem z kakao i kremem czekoladowym
- Herbatniki
- Krem z konfiturą z żurawiny
- Herbatniki
- Bita śmietana
- Kakao lub starta czekolada
Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia: