Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania. Jest idealne do kawy, a także jako ciasto na Święta oraz imprezę. Sprawdzi się również w formie tortu.
Jakie ciasto zrobić bez piekarnika?
Jeśli nie posiadasz piekarnika lub akurat nie chcesz go używać, świetną alternatywą są ciasta bez pieczenia. Najczęściej bazą takich ciast są herbatniki lub biszkopty. Do tego sprawdzi się bita śmietana, mascarpone, galaretka, kajmak i masy maślane. Znanymi ciastami bez pieczenia są: rafaello, 3 bit, kinder bueno. Polecam również spróbować ciasto Balladyna, na które przepis znajdziesz poniżej.
Jakie szybkie ciasta bez pieczenia można zrobić?
Ciasto Balladyna bez pieczenia to ciasto, które zrobisz w 30 minut! Ciasto jest podzielne, więc jest dobrą opcją na imprezę – sprawdzi się nawet jako tort na urodzinach. Ten przepis zawiera składniki, które większość osób lubi, więc tym bardziej jest to idealna opcja.
Jak zrobić ciasto Balladyna bez pieczenia?
Przygotowanie ciasta rozpocznij od ugotowania budyniu czekoladowego. Następnie przygotuj masę maślaną z budyniem i kakao. Na koniec przełóż ciasto – w formie kolejno ułóż: biszkopty, masę budyniową, herbatniki, kajmak, herbatniki, masę budyniową, biszkopty. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. To wszystko!
PRZEPIS na Ciasto Balladyna bez pieczenia

składniki
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 200 g herbatników
- 400 g kajmaku
- 2 malinowe galaretki + 500 ml wody
Składniki na czekoladowy krem budyniowy:
- 900 ml mleka (użyłam sojowego)
- 160 g czekoladowego proszku budyniowego (4 małe opakowania budyniu)
- 300 g masła
- 180 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego (40 g)
- 5 łyżek kakao
przygotowanie
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z czekoladowym kremem budyniowym?
- Przygotowanie ciasta rozpocznij od ugotowania budyniu. 600 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj pozostałe 300 ml mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło ubij na białą, puszystą masę. Następnie do masła dodaj cukier puder i utrzyj na gładką masę. Kolejno dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj cukier waniliowy i po łyżce kakao. Do masy możesz również dodać łyżkę alkoholu.
- Teraz możesz przejść do przełożenia ciasta – na spodzie formy 24×24 cm ułóż połowę biszkoptów. Na biszkopty wyłóż połowę masy budyniowej i rozsmaruj ją równo. Na masie ułóż herbatniki, a na nie kajmak. Następnie ponownie ułóż herbatniki, a na nie drugą część masy budyniowej. Na koniec ułóż drugą warstwę biszkoptów.
- Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do przestudzenia i kiedy galaretka będzie zaczynać tężeć, wyłóż ją na biszkopty. Ciasto odstaw na noc do lodówki.
Podsumowując, przełożenie ciasta to kolejno:
- biszkopty
- 1/2 masy budyniowej
- herbatniki
- kajmak
- herbatniki
- 1/2 masy budyniowej
- biszkopty
- galaretka
Sprawdź przepisy na inne ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



1 komentarzy
Wygląda bardzo interesująco 😉