Lubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem.
Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂

składniki
Ciastka:
- 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g)
- 2 dojrzałe banany
- 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie)
- 100 g płatków jaglanych (możesz też użyć innych płatków)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kokosu
- 50 ml oleju (1/4 szklanki)
Mus:
- 100 g musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego)
- 3 łyżki mleka (roślinnego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
przygotowanie
- Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do rozpuszczenia. Czekoladę dodawaj partiami do musu kokosowego cały czas miksując. Gotowym kremem przełóż ciastka lub napełnij je za pomocą szprycy.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW