Mam dla Was przepis na kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole.
Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce?
Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej się wałkuje i lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia.
Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche?
Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła.
Jak udekorować ciasteczka choinki?
Ciasteczka w kształcie choinek polecam udekorować zielonym lukrem z dodatkiem matchy – przepis na lukier znajdziesz poniżej. Następnie warto utworzyć dekorację posypkami lub kawałkami czekolady, czy orzechów, aby stworzyć pięknie wyglądające choinki.
Przepis na ciastka świąteczne choinki
Zobacz również inne przepisy na świąteczne ciasteczka:
- ciastka na choinkę z witrażem
- szybkie korzenne ciasteczka
- kruche babeczki z kajmakiem
- ciasteczka maślane jak ze sklepu
- rogaliki z makiem i orzechami