Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastkaKorzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS

Korzenne ciastka świąteczne choinki – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Korzenne ciastka świąteczne choinki

Mam dla Was przepis na kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole.

Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce?

Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej się wałkuje i lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia.

Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche?

Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła.

Jak udekorować ciasteczka choinki?

Ciasteczka w kształcie choinek polecam udekorować zielonym lukrem z dodatkiem matchy – przepis na lukier znajdziesz poniżej. Następnie warto utworzyć dekorację posypkami lub kawałkami czekolady, czy orzechów, aby stworzyć pięknie wyglądające choinki.



Przepis na ciastka świąteczne choinki

Korzenne ciastka świąteczne choinki

Korzenne ciasteczka z zielonym lukrem (choinki)

Drukuj
Proporcje na: 35 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

Składniki na korzenne ciasteczka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Składniki na zielony lukier:
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki matchy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

przygotowanie

Jak zrobić korzenne ciasteczka?
  1. Do dużej miski wsyp 200 g mąki. Dodaj 100 g schłodzonego masła, pokrojonego w mniejsze kawałki. Dodaj też 80 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą (możesz to zrobić ręką lub z pomocą robota).
  2. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm, podsypując mąką.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wytnij foremką wybrane kształty - ja użyłam foremki choinki.
  6. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

 

Jak zrobić zielony lukier?
  1. Kiedy ciasteczka wystygną, możesz przejść do przygotowania lukru.
  2. W misce umieść 1 białko, 120 g cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki matchy i 2 łyżeczki soku z cytryny. Całość ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach.
  3. Gotowym lukrem ozdób ciasteczka, po czym odstaw do wyschnięcia lukru.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na świąteczne ciasteczka:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.