Mam dla Was przepis na kruche ciastka świąteczne choinki z korzennymi przyprawami. Te korzenne choinki, udekorowane zielonym lukrem są nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądają na świątecznym stole.
Spis treści:
Jak długo chłodzić kruche ciasto na ciasteczka w zamrażarce?
Kruche ciasto po zarobieniu uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Chłodzenie kruchego ciasta sprawia, że ciasto łatwiej się wałkuje i lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia.
Jak sprawić, aby ciastka były bardziej kruche?
Kiedy przygotowujesz kruche ciasteczka, nie ogrzewaj ciasta podczas wyrabiania oraz wycinania ciasteczek. Zarób ciasto szybko, a następnie schłodź je w zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka wyjdą idealnie kruche! Ważne jest również użycie odpowiednich proporcji, które znajdziesz poniżej. Pamiętaj także, aby użyć schłodzonego masła.
Jak udekorować ciasteczka choinki?
Ciasteczka w kształcie choinek polecam udekorować zielonym lukrem z dodatkiem matchy – przepis na lukier znajdziesz poniżej. Następnie warto utworzyć dekorację posypkami lub kawałkami czekolady, czy orzechów, aby stworzyć pięknie wyglądające choinki.


Przepis na ciastka świąteczne choinki
składniki
Składniki na korzenne ciasteczka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na zielony lukier:
- 1 białko
- 120 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki matchy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
przygotowanie
Jak zrobić korzenne ciasteczka?
- Do dużej miski wsyp 200 g mąki. Dodaj 100 g schłodzonego masła, pokrojonego w mniejsze kawałki. Dodaj też 80 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą (możesz to zrobić ręką lub z pomocą robota).
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm, podsypując mąką.
- Z rozwałkowanego ciasta wytnij foremką wybrane kształty - ja użyłam foremki choinki.
- Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić zielony lukier?
- Kiedy ciasteczka wystygną, możesz przejść do przygotowania lukru.
- W misce umieść 1 białko, 120 g cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki matchy i 2 łyżeczki soku z cytryny. Całość ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach.
- Gotowym lukrem ozdób ciasteczka, po czym odstaw do wyschnięcia lukru.
Zobacz również inne przepisy na świąteczne ciasteczka:
- ciastka na choinkę z witrażem
- szybkie korzenne ciasteczka
- kruche babeczki z kajmakiem
- ciasteczka maślane jak ze sklepu
- rogaliki z makiem i orzechami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


