Popękane ciastka bez jajek to przepis na ciasteczka kruche na zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku.
Dlaczego ciastka nazwałam podwójnie czekoladowymi? W składzie znajdziecie zarówno czekoladę, jak i kakao, co sprawia, że ciasteczka mają intensywny oraz pełny smak.
Do przepisu nie użyłam jajek – zastąpiłam je kleikiem z siemienia lnianego, który bardzo dobrze scala całość i sprawia, że ciastka nie są twarde.
Przepis na czekoladowe ciastka bez jajek

składniki
- 150 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g schłodzonej margaryny lub masła
- 40 g cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 135 ml gorącej wody /kleik z siemienia to zamiennik jajek
- 90 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady 70%)
- 2,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek (20-30 g)
przygotowanie
- Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut.
- Masło utrzyj z powstałym kleikiem z siemieniem lnianym na gładką masę.
- W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, skrobię ziemniaczaną, cukier puder, startą gorzką czekoladę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Następnie do masła i siemienia dodaj w 3 partiach suche składniki. Całość wymieszaj i wyrób zwarte ciasto. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 1 godzinę.
- Ze schłodzonego ciasta uformuj kulki (po około 20 g każda). Gotowe kulki obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciastka i ciasteczka – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW





