Jakie ciasta z kremem budyniowym warto przygotować? Poniżej zebrałam aż 15 przepisów na polecane i sprawdzone ciasta z kremem budyniowym! Zdradzam również mój sposób na idealny krem budyniowy, czyli aksamitny, puszysty i taki, który zawsze się udaje.
Jakie przepisy na ciasta z kremem budyniowym znajdziesz poniżej?
Jak zrobić dobry krem budyniowy do ciasta?
Aksamitny krem budyniowy to podstawa wielu ciast, tortów, deserków, czy ciasteczek. Jednak jak zrobić taki idealny krem budyniowy? Kluczowe są proporcje składników, ich temperatura, a także odpowiednie utarcie masła, a następnie połączenie masła z budyniem. Krem budyniowy można zrobić na wiele sposobów i w moich przepisach znajdziesz różne receptury, ale poniżej przedstawiam taki bazowy przepis, który sprawdzi się zawsze:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie budyniu. Budyń należy przygotować nieco gęstszy, niż standardowy budyń. Krem budyniowy można przygotować z budyniu z proszku lub z budyniu ugotowanego z mąką i żółtkami. Zobacz, jak zrobić krem z budyniem na dwa sposoby!
Krem budyniowy z mąki
Przygotuj 1 litr mleka pełnotłustego, czyli takiego o zawartości tłuszczu 3,2%. Mleko może być zimne. Potrzebujesz też 100 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej, 6 żółtek i 60 g cukru. Do garnka wlej 600 ml mleka i podgrzewaj na małym ogniu, do zagotowania. W międzyczasie pozostałe 400 ml mleka dokładnie wymieszaj z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, żółtkami i cukrem. Powstałą mieszankę dodaj do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do ponownego zagotowania. Budyń gotowy!
Krem budyniowy z proszku
Przygotuj 1 litr mleka pełnotłustego, czyli takiego o zawartości tłuszczu 3,2%. Mleko może być zimne. Potrzebujesz też 3 opakowania waniliowego budyniu z cukrem (każde opakowanie po 60 g, czyli łącznie 180 g proszku). Do garnka wlej 600 ml mleka i podgrzewaj na małym ogniu, do zagotowania. W międzyczasie pozostałe 400 ml mleka dokładnie wymieszaj z trzema opakowaniami budyniu z cukrem. Powstałą mieszankę dodaj do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do ponownego zagotowania. Budyń gotowy!
Połączenie budyniu z masłem
Ugotowany budyń przykrywamy (najlepiej folią spożywczą, aby nie powstał kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne, aby budyń całkowicie wystygł, czyli był w temperaturze pokojowej. Od razu po ugotowaniu budyniu wyciągnij masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Na budyń z 1 litra mleka polecam użyć 350 g masła. Taki krem będzie puszysty, aksamitny i będzie miał idealną konsystencję.
Kiedy budyń i masło będą w temperaturze pokojowej, do dużej miski (najlepiej metalowej lub szklanej) przełóż masło. Krem budyniowy możesz zrobić mikserem lub robotem kuchennym. Do masła dodaj 150 g cukru pudru. Całość ubijaj na najwyższych obrotach przez 5-6 minut – do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do ubitego masła z cukrem pudrem dodawaj po łyżce wcześniej ugotowanego i wystudzonego budyniu. Po każdej dodanej łyżce budyniu krem ubijaj na najwyższych obrotach przez około minutę, zanim dodasz kolejną łyżkę. Dzięki temu krem będzie niezwykle puszysty!
Do gotowego kremu budyniowego możesz dodać wanilię (lub ekstrakt waniliowy), aby jeszcze bardziej podbić jego smak. Krem możesz od razu użyć do swoich wypieków.
Jak zagęścić za rzadki krem budyniowy?
Jeśli krem budyniowy wyszedł Ci zbyt rzadki, to spokojnie – można go uratować! Jeśli po ugotowaniu budyniu widzisz, że jest on za rzadki, dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Jeśli natomiast krem budyniowy po połączeniu ubitego masła z budyniem okazuje się zbyt rzadki, to na początku możesz próbować go schłodzić przez kilka godzin w lodówce – może się okazać, że po schłodzeniu krem będzie miał odpowiednią konsystencję. Jeśli to nie pomoże, to polecam dodać do kremu rozpuszczoną żelatynę. Na początek spróbuj dodać 1 łyżeczkę żelatyny (czyli 4 g). Żelatynę należy wcześniej namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, a po napęcznieniu podgrzać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Dobrym sposobem na zagęszczenie kremu budyniowego możesz być również dodanie do kremu mascarpone.
Jak uratować masę budyniową z grudkami?
Jeśli w kremie budyniowym pojawią się grudki, możesz przetrzeć krem przez gęste sitko. Możesz również spróbować użyć blendera ręcznego – najlepsze będą krótkie, pulsacyjne ruchy i krem powinien zrobić się idealnie gładki!
Jak naprawić zwarzony krem budyniowy?
Przygotowujesz krem budyniowy do ciasta lub tortu i po dodaniu budyniu do masła krem się zwarzył? Wszystko jeszcze można naprawić! Powodem zwarzenia kremu budyniowego najczęściej jest zbyt zimne masło lub zbyt ciepły budyń. Zarówno masło, jak i budyń powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli natomiast krem Ci się zwarzył, możesz go uratować w prosty sposób! Najlepiej działającym sposobem jest delikatne podgrzanie kremu na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką. Ciepło może pomóc połączyć masło z budyniem. Uważaj jednak, by nie przegrzać kremu. Drugim sposobem jest dodanie do zwarzonego kremu odrobiny gorącej wody i energiczne wymieszanie całości.
Do jakich ciast pasuje krem budyniowy?
Krem budyniowy świetnie komponuje się z wieloma rodzajami ciast. Najbardziej polecam użyć go do:
- ciast kruchych
- biszkoptów
- tortów
- ciast z galaretką
- ciast z owocami
- ciast na herbatnikach
- rolad biszkoptowych
Masa budyniowa pasuje również do tart, tartaletek, babeczek, eklerów, ptysiów, czy mini deserków.
Zobacz również przepisy na ciasta biszkoptowe z kremem – https://viagusto.pl/15-przepisow-na-ciasto-biszkoptowe-z-kremem/
Przepisy na najlepsze ciasta z kremem budyniowym
Budyniowy orzechowiec bez pieczenia

Ten budyniowy orzechowiec to ciasto bez pieczenia. Składa się z herbatników, dwóch kremów i orzechów włoskich karmelizowanych w śmietanie na wierzchu. Jeden z kremów to krem z masłem orzechowym i kakao, a drugi to krem waniliowy. Dodatek orzechów sprawia, że ciasto ma chrupiące wykończenie. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy, czy herbaty, a także deserem po obiedzie.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z kremem i winogronami

To jedno z moich ulubionych przepisów na ciasta z kremem budyniowym! Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, musu z winogron, aksamitnego kremu budyniowego, a także winogron i galaretki na wierzchu. Wszystkie warstwy ciasta łączą się w przepyszną całość. Ciasto jest orzeźwiające, dzięki czemu najlepiej smakuje latem! Będzie świetnym deserem na spotkania rodzinne lub ze znajomymi, a także na uroczystości.
ZOBACZ PRZEPIS
Szarlotka na krakersach z budyniem

A co powiesz na szarlotkę z kremem budyniowym? To przepis na szarlotkę bez pieczenia – przygotujesz ją na solonych krakersach, które świetnie kontrastują z jabłkami i budyniem. Jabłka połączone są z galaretką o smaku brzoskwiniowym. Ta szarlotka jest naprawdę pyszna i często gości na moim stole. To bardzo łatwe ciasto na każdą okazję!
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Kolejny przepis na ciasto z kremem budyniowym to ciasto, które może być pysznym tortem! Kakaowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym i przezroczystą galaretką z owocami. Taka wkładka z przezroczystej galaretki sprawia, że ciasto pięknie prezentuje się na stole. Kakaowy biszkopt natomiast świetnie pasuje do słodkiego kremu budyniowego.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z kremem Lotus

Coś dla fanów kremu i herbatników Lotus, których nie brakuje! To warstwowe ciasto na cynamonowym kruchym cieście. Kolejne warstwy to masa budyniowa z kremem Lotus, mus czekoladowy i bita śmietana. Ciasto jest po prostu przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto przygotować go na każdą okazję.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z Ptasim Mleczkiem i kremem

Ciasto z Ptasim Mleczkiem to kolejne ciasto na kakaowym biszkopcie. Środek ciasta to pyszny krem budyniowy z Ptasim Mleczkiem, a na wierzchu są świeże brzoskwinie z galaretką. Ciasto pięknie wygląda i ciężko poprzestać na jednym kawałku.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto Mars bez pieczenia

Lubisz ciasta bez pieczenia? Lubisz batony Mars? To ciasto jest dla Ciebie! Ciasto Mars to przepis na herbatnikach. Herbatniki przełożone są kajmakiem, czyli masą krówkową. Do tego krem budyniowy z miodem.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z pierniczkami i kremem budyniowym

Przepis, który szczególnie polecam przygotować na Święta Bożego Narodzenia! To ciasto przekładane kremem budyniowym i pierniczkami. Ciasto ma w sobie dodatek przyprawy do piernika, kakao i cynamonu, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczne. Natomiast do kremu budyniowego dodałam trochę kaszy manny i miodu – te składniki świetnie komponują się z pierniczkami.
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z dziurami wypełnionymi galaretką

Kakaowy biszkopt, krem budyniowy i galaretka to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych ciast! Ciasto to przygotowałam, wycinając z biszkoptu okręgi, dzięki czemu całość pięknie wygląda na stole. Można je przygotować z galaretką o wybranym smaku – każda sprawdzi się idealnie! To ciasto z dziurami wypełnionymi galaretką kojarzy mi się z dzieciństwem.
ZOBACZ PRZEPIS
Kokosowe Fale Dunaju

Fale Dunaju to znany przepis na ciasto w dwóch kolorach z wiśniami, kremem budyniowym i polewą. Przygotowałam ten deser w wersji kokosowej! Do ciasta i kremu budyniowego dodałam wiórki kokosowe. Tak powstało przepyszne ciasto, do którego bardzo często wracam. Wiśnie świetnie przełamują całość, dodając kwaśny, orzeźwiający smak.
ZOBACZ PRZEPIS
Metrowiec z kremem budyniowym

Metrowiec to klasyk znany od lat! To jasne i kakaowe ciasto, przekładane naprzemiennie kremem budyniowym. Ten przepis to metrowiec bez jajek – idealny, kiedy akurat nie masz jajek w domu lub jesteś na diecie wegańskiej. To ciasto jest tak pyszne, że zawsze znika pierwsze ze stołu!
ZOBACZ PRZEPIS
Budyniowiec z arbuzem i galaretką

Ciasto na rurkach waflowych z kremem, do tego pyszna masa budyniowa, arbuz i galaretka. Całość prezentuje się przepięknie! Ciasto jest lekkie – idealne jako deser po obiedzie lub na spotkania w ogrodzie. Arbuza można zastąpić innymi owocami! Świetnie sprawdzą się truskawki, brzoskwinie, borówki, czy maliny.
ZOBACZ PRZEPIS
Makowiec z kremem

Puszysty makowy biszkopt przełożony cytrynowym kremem – to ciasto króluje wśród fanów bloga. Bardzo często piszecie mi, że przygotowujecie go na Święta Bożego Narodzenia, ale także na inne okazje. Cytrynowy krem budyniowy sprawia, że smak ciasta jest idealnie przełamany.
ZOBACZ PRZEPIS
Kruche ciasto z kremem budyniowym

Kruche ciasto z puszystym kremem budyniowym, czyli Napoleonka na każdą okazję! Coś dla fanów klasyków. To bardzo prosty przepis. Jednak ma jedną wadę – trzeba je zrobić w dużej formie, bo każdy będzie prosił o dokładkę…
ZOBACZ PRZEPIS
Ciasto z chrupką i budyniem

Łaciaty biszkopt przełożony kremem budyniowym i czekoladową chrupką. Do tego polewa z białej czekolady. To ciasto jest po prostu niezwykłe! Warstwy i smaki idealnie się łączą. Szczególnie polecam wypróbować ten przepis! Sprawdzi się na każdą okazję – czy to na imieniny, urodziny, uroczystości, święta, czy po prostu jako ciasto na niedzielę.
ZOBACZ PRZEPIS

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser Krówka z popcornem!
- Rolada bezowa z borówkami
- Mini deserki jak gorąca czekolada z piankami
- Owocowe deserki na każdą okazję! Aż 23 proste przepisy
- Zupa krem z pomidorów z puszki
- Placek na waflu z kremem orzechowym
