Churros, czyli hiszpański wypiek zrobiony z ciasta parzonego można usmażyć na głębokim oleju lub zrobić churros z piekarnika. Najbardziej lubię churros obsypane cukrem pudrem z cynamonem, ale można je podawać z różnymi dodatkami – sosem czekoladowym, bitą śmietaną lub oprószone samym cukrem pudrem.
Jakie słodkie przekąski zrobić na imprezę?
Na imprezę warto zrobić podzielne przekąski – na słodko świetnie sprawdzą się ciasteczka, babeczki, muffiny. Dobrym pomysłem są również owoce, a także słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Niecodziennym pomysłem mogą być churros – czyli słodkie przekąski z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju lub pieczone w piekarniku.
Jak się robi churros?
Churros to hiszpański wypiek, przygotowany z ciasta parzonego. W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem wody i soli, po czym dodajemy mąkę i ubijamy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia i dodajemy po jednym jajku. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i tworzymy paski ciasta, które smażymy na głębokim oleju lub pieczemy. Ciepłe churros można obtoczyć w cukrze pudrze z cynamonem oraz podać je z sosem czekoladowym. Dokładny przepis na churros znajdziesz poniżej.
Czy churros trzeba smażyć na głębokim oleju?
Nie oszukujmy się – churros wychodzi najlepsze, kiedy smażymy je na głębokim oleju, jednak możemy je również upiec w piekarniku, aby stworzyć mniej kaloryczną wersję tej słodkiej przekąski! Churros z piekarnika są nieco mniej puszyste, ale smakują naprawdę dobrze, więc warto spróbować włożyć je do piekarnika.
Jak zrobić churros w piekarniku?
Aby przygotować pieczone churros, ciasto parzone należy wyłożyć za pomocą szprycy na blachę do pieczenia. Churrosy pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zarumienienia – czyli około 8-10 minut, w zależności od wielkości i grubości.
Przepis na churros z piekarnika i smażone

składniki
- 125 ml wody
- 55 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
przygotowanie
- Wodę, masło i szczyptę soli umieść w rondelku i zagotuj. Gotując na małym ogniu, dodaj mąkę i ubijaj (miksuj) przez 7-8 minut. Po tym czasie rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
- Po 15 minutach dodaj do ciasta po jednym jajku, ucierając na gładką masę. Następnie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Smażone churros:
- Za pomocą szprycy wygniataj ciasto na rozgrzany olej, tworząc paski po 8-10 cm długości (polecam odcinać kolejne paski nożyczkami). Możesz również wygnieść paski ciasta na papier do pieczenia, a następnie umieścić je na rozgrzanym oleju.
- Churros smaż na złoty kolor – po 3-5 minut z każdej strony. Usmażone churros wyciągnij na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu i po kilku sekundach (jeszcze ciepłe) obtocz je w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Pieczone churros:
- Za pomocą szprycy wygniataj ciasto na papier do pieczenia, tworząc paski po 8-10 cm długości (polecam odcinać kolejne paski nożyczkami).
- Blachę z churros włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz do zarumienienia (6-12 minut, w zależności od grubości). Jeszcze ciepłe churros obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Sprawdź przepisy na inne desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW




