Chrupka do tortu to dodatek, który wprowadza element chrupkości w torcie. Chrupka może być wykonana z różnych składników, takich jak prażone orzechy, czekolada, chrupkie płatki kukurydziane, czy pokruszone ciastka, które dodaje się między warstwy kremu, aby wzbogacić smak i teksturę tortu. Chrupka do tortu ma wysokość około 4 mm.
Jak zrobić chrupkę do tortu?
Podstawową wersję chrupki można zrobić, prażąc na suchej patelni orzechy (np. orzechy laskowe), aż staną się złociste i chrupiące. Następnie orzechy należy posiekać na małe kawałki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – roztopioną czekoladę studzimy. Do wystudzonej czekolady dodajemy pokrojone prażone orzechy, płatki kukurydziane i olej – mieszamy i na koniec całość wykładamy na papier do pieczenia, formując okrąg o średnicy o około 3 cm mniejszej, niż średnica tortu.
Proporcje składników do chrupki do tortu to: 60 g mlecznej czekolady, 40 g orzechów, 20 g płatków kukurydzianych i 20 g oleju.
Ile wcześniej można zrobić chrupkę do tortu?
Chrupkę do tortu najlepiej przygotować na kilka godzin przed składaniem tortu. Gotową chrupkę należy włożyć do lodówki, aby odpowiednio stwardniała. Jeśli potrzebujesz przechować chrupkę przez dłuższy czas, przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowała swoją chrupkość.

Jak zrobić chrupkę do tortu z Nutellą?
Chrupka do tortu z kremem czekoladowym, czyli z Nutellą będzie pysznym i intensywnym przełamaniem – zwłaszcza dla tortów owocowych. Nutellę należy podgrzać, aby miała bardziej płynną konsystencję (jednak Nutella nie może być zbyt ciepła), a następnie wymieszać z płatkami kukurydzianymi, pokruszonymi sucharkami, prażonymi orzechami lub innymi składnikami.
Oto kilka pomysłów na chrupkę z Nutellą:
- 350 g Nutelli i 220 g płatków kukurydzianych
- 350 g Nutelli, 140 g płatków kukurydzianych i 70 g prażonych orzechów laskowych
- 350 g Nutelli i 200 g sucharków
- 350 g Nutelli, 100 g płatków migdałowych i 100 g prażonych orzechów laskowych
Jaka chrupka do tortu malinowego?
Do kremu malinowego dobrze pasuje chrupka do tortu z białej czekolady, pistacji lub delikatnie prażonych płatków migdałowych, które komplementują smak malin bez dominowania nad nim.

Pomysły na ciekawe chrupki do tortu – zainspiruj się!
Jeśli szukasz inspiracji na chrupkę do tortu, przedstawiam Ci kilka ciekawych pomysłów:
- Chrupka kokosowa – do składników dodaj wiórki kokosowe. Chrupkę kokosową możesz przygotować zarówno z mleczną czekoladą, jak i białą czekoladą
- Chrupka z pistacjami – zamiast orzechów laskowych użyj prażonych pistacji (pistacjowa chrupka do tortu najlepiej komponuje się z białą czekoladą)
- Chrupka piernikowa – do standardowej orzechowej chrupki z mleczną czekoladą dodaj przyprawę do piernika i odrobinę miodu
- Chrupka karmelowa – aby przygotować chrupkę karmelową, cukier rozpuść w rondelku, a kiedy kolor cukru będzie złoty, dodaj do niego prażone orzechy – wyłóż na papier do pieczenia i odstaw do stwardnienia. Następnie orzechy w karmelu pokrusz (np. blenderem) i dodaj do roztopionej czekolady z olejem
- Chrupka malinowa – do chrupki dodaj liofilizowane, pokrojone na mniejsze części maliny (ta chrupka do tortu również będzie pyszna zarówno z białą czekoladą, jak i mleczną)
- Chrupka Oreo – możesz ją przygotować z mlecznej lub białej czekolady, pokruszonych ciasteczek Oreo i oleju
- Chrupka z białą czekoladą – pyszną chrupkę do tortu z białą czekoladą przygotujesz z dodatkiem płatków kukurydzianych, prażonych płatków migdałowych i oleju
Co zamiast chrupki do tortu?
Jako alternatywę można użyć pokruszonych bezików, kawałków karmelu, kruchego ciasta, posiekanego batona lub chrupkiego musli.
Zobacz przepis na ciasto przekładane z chrupką i budyniem
