Chleb żytni na miodzie

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Chleb żytni na miodzie

Chleb żytni na miodzie ma wyjątkowy, lekko słodki smak. Skórka wychodzi chrupiąca, a chleb jest niezwykle aromatyczny. Sprawdź przepis i przygotuj ten prosty chleb z mąki żytniej!

Z jakiej mąki zrobić chleb żytni?

Do chleba żytniego najlepiej użyć mąki żytniej typ 720, czyli mąki pytlowej. Można też użyć jasnej mąki żytniej (typ 580), aby otrzymać chleb delikatniejszy w smaku. Mąka żytnia zawiera znacznie więcej błonnika, niż mąka pszenna.

Jak zrobić chleb z miodem?

Chleb z miodem robi się dokładnie tak, jak tradycyjny chleb. Do zaczynu drożdżowego zamiast cukru dodaje się miód. Pozostałe kroki wyglądają identycznie,

W czym upiec chleb żytni?

Chleb żytni na miodzie, jak każdy inny chleb można upiec w standardowej formie do pieczenia. Świetnie sprawdzi się zarówno forma szklana, ze stali nierdzewnej, jak i ceramiczna, czy silikonowa. Chleb można też upiec w naczyniu żaroodpornym oraz w żeliwnym garnku.



Przepis na chleb żytni na miodzie

Ile kalorii ma chleb żytni na miodzie?

100 g chleba żytniego na miodzie z orzechami włoskimi z poniższego przepisu to:

  • kalorie – 259 kcal
  • węglowodany – 43,9 g
  • białko – 4,3 g
  • tłuszcze – 6,3 g
Chleb żytni na miodzie

Chleb żytni na miodzie

Drukuj
Proporcje na: 1 bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 500 g mąki żytniej (typ 720)
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki miodu (płaskie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30-40 g orzechów włoskich (można pominąć lub zamienić na inne orzechy, czy ziarna)

przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj z 50 ml ciepłej wody (odebranymi z 250 ml), dwiema łyżkami miodu i dwiema łyżkami mąki żytniej (odebranymi z 500 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
  2. Pozostałą część mąki żytniej przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę (200 ml), wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz łyżeczkę soli i 30 g masła w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz też dodać 30-40 g orzechów włoskich lub innych orzechów, czy nasion (np. słonecznika).
  3. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 15 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki i miski. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie uformuj kulę i ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o długości 30 cm.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut – do zarumienienia. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na domowy chleb


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.