Chleb żytni na miodzie ma wyjątkowy, lekko słodki smak. Skórka wychodzi chrupiąca, a chleb jest niezwykle aromatyczny. Sprawdź przepis i przygotuj ten prosty chleb z mąki żytniej!
Spis treści:
Z jakiej mąki zrobić chleb żytni?
Do chleba żytniego najlepiej użyć mąki żytniej typ 720, czyli mąki pytlowej. Można też użyć jasnej mąki żytniej (typ 580), aby otrzymać chleb delikatniejszy w smaku. Mąka żytnia zawiera znacznie więcej błonnika, niż mąka pszenna.
Jak zrobić chleb z miodem?
Chleb z miodem robi się dokładnie tak, jak tradycyjny chleb. Do zaczynu drożdżowego zamiast cukru dodaje się miód. Pozostałe kroki wyglądają identycznie,
W czym upiec chleb żytni?
Chleb żytni na miodzie, jak każdy inny chleb można upiec w standardowej formie do pieczenia. Świetnie sprawdzi się zarówno forma szklana, ze stali nierdzewnej, jak i ceramiczna, czy silikonowa. Chleb można też upiec w naczyniu żaroodpornym oraz w żeliwnym garnku.


Przepis na chleb żytni na miodzie
Ile kalorii ma chleb żytni na miodzie?
100 g chleba żytniego na miodzie z orzechami włoskimi z poniższego przepisu to:
- kalorie – 259 kcal
- węglowodany – 43,9 g
- białko – 4,3 g
- tłuszcze – 6,3 g
Zobacz również inne przepisy na domowy chleb
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


