Chleb żytni na miodzie ma wyjątkowy, lekko słodki smak. Skórka wychodzi chrupiąca, a chleb jest niezwykle aromatyczny. Sprawdź przepis i przygotuj ten prosty chleb z mąki żytniej!
Spis treści:
Z jakiej mąki zrobić chleb żytni?
Do chleba żytniego najlepiej użyć mąki żytniej typ 720, czyli mąki pytlowej. Można też użyć jasnej mąki żytniej (typ 580), aby otrzymać chleb delikatniejszy w smaku. Mąka żytnia zawiera znacznie więcej błonnika, niż mąka pszenna.
Jak zrobić chleb z miodem?
Chleb z miodem robi się dokładnie tak, jak tradycyjny chleb. Do zaczynu drożdżowego zamiast cukru dodaje się miód. Pozostałe kroki wyglądają identycznie,
W czym upiec chleb żytni?
Chleb żytni na miodzie, jak każdy inny chleb można upiec w standardowej formie do pieczenia. Świetnie sprawdzi się zarówno forma szklana, ze stali nierdzewnej, jak i ceramiczna, czy silikonowa. Chleb można też upiec w naczyniu żaroodpornym oraz w żeliwnym garnku.


Przepis na chleb żytni na miodzie
Ile kalorii ma chleb żytni na miodzie?
100 g chleba żytniego na miodzie z orzechami włoskimi z poniższego przepisu to:
- kalorie – 259 kcal
- węglowodany – 43,9 g
- białko – 4,3 g
- tłuszcze – 6,3 g
składniki
- 500 g mąki żytniej (typ 720)
- 20 g drożdży (świeżych)
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki miodu (płaskie)
- 1 łyżeczka soli
- 30-40 g orzechów włoskich (można pominąć lub zamienić na inne orzechy, czy ziarna)
przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z 50 ml ciepłej wody (odebranymi z 250 ml), dwiema łyżkami miodu i dwiema łyżkami mąki żytniej (odebranymi z 500 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Pozostałą część mąki żytniej przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę (200 ml), wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz łyżeczkę soli i 30 g masła w temperaturze pokojowej. Do ciasta możesz też dodać 30-40 g orzechów włoskich lub innych orzechów, czy nasion (np. słonecznika).
- Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 15 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki i miski. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie uformuj kulę i ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o długości 30 cm.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut – do zarumienienia. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Zobacz również inne przepisy na domowy chleb
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


