Przepis na chleb z mąki kukurydzianej! Chleb przygotujesz na drożdżach, a dzięki mące pszennej i ziemniaczanej chleb kukurydziany nie wychodzi suchy. Ma piękny kolor, zapach i smak! Najlepiej smakuje świeży.
Jak zrobić dobry chleb kukurydziany?
Dobry chleb z mąki kukurydzianej przygotujesz, mieszając ją z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ważne jest również, aby nie piec chleba za długo – dzięki temu nie wyjdzie za suchy.
Ile czasu piec chleb z mąką kukurydzianą?
Jakie proporcje mąki do chleba kukurydziano pszennego?
Chleb kukurydziany wychodzi pyszny, jeśli na 130 g mąki kukurydzianej dodamy 200 g mąki pszennej oraz 70 g mąki ziemniaczanej.
Poniżej znajdziesz dokładny przepis na domowy chleb. Przepis jest prosty, więc poradzisz sobie z nim, nawet jeśli jest to Twoje pierwsze podejście do wypieku domowego pieczywa.
Sprawdź przepis na chleb z mąki kukurydzianej

składniki
- 130 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 270 ml wody o temp. około 35 stopni Celsjusza
- 5 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
przygotowanie
- 40 ml ciepłej wody (odebranymi z 270 ml) wymieszaj z drożdżami, szczyptą cukru i dwoma łyżkami mąki pszennej (odebranymi z 200 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Pozostałą część mąki pszennej, a także mąką kukurydzianą i ziemniaczaną przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę, wyrośnięty zaczyn oraz sól. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Po 5 minutach wyrabiania do ciasta dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez 5-10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki/miski.
- Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie przełóż do formy do pieczenia (proporcje są na małą keksówkę o długości 20 cm). Wierzch ciasta możesz posypać wybranymi ziarnami. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35 minut – do zarumienienia.
Sprawdź inne przepisy na chleb i bułki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



