Zapach pieczonego chleba to coś niezapomnianego! Jeśli Twoja przygoda z pieczeniem chleba dopiero się zaczyna lub szukasz prostego i szybkiego przepisu na domowy chleb, to moja receptura jest właśnie dla Ciebie, zapraszam – oto przepis na najszybszy chleb pszenny 🙂
Przepis na najszybszy chleb pszenny

składniki
- 600 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki słonecznika (można pominąć lub zamienić na inne ziarna)
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżka mąki
- 50 ml wody
- szczypta soli
- mak
przygotowanie
- Na początku przygotuj rozczyn – drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem, 3 łyżkami wody oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn wymieszaj z mąką, wodą, solą oraz wybranymi ziarnami. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 – 15 minut. Po tym czasie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Kiedy ciasto wyrośnie, lekko je wyrób i uformuj bochenki lub ciasto przełóż do formy. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Łyżkę mąki, 50 ml wody oraz szczyptę soli dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przygotowaną pomadą posmaruj wierzch chlebów, a następnie posyp makiem. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.
Sprawdź inne przepisy na pieczywo – kliknij tutaj.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!

